Miért van az, hogy a basszus-t sokkal jobban érzékelem a szoba sarkaiban?
Üdv.
Kaptam két nagyobb hangfalat, amit beraktam egy szoba 2 sarkába, egymással szembe. Ha zenét hallgatok, akkor a szoba közepén nem annyira, de ha a másik két sarokba állok, hogy erősen hallatszik a basszus. 11.-es vagyok, de még nem vettünk hullámokat fizikából, pedig gondolom ennek ehhez lehet köze. Valaki leírná pár sorban, hogy ez miért van? :) Előre is köszönöm a válaszokat!
Két dologra tudok gondolni:
1.A sarokban joban koncentrálódnak a hullámok a visszaverődés miatt.
2.Mivel ott "több fal van", azok is rezgésbe jönnek, és azok is bocsájtanak ki rezgéseket(erősítik). Ezért vannak fadobozba a jobb fajta hangszórók, mert azokkal szebb a hangzás, és a fadoboz erősíti is a hangjukat.
Amúgy én meg azt vettem észre, ha az ágyon fekszem, úgy nagyobb a basszus.
Ha lefekszel vagy lehajolsz, akkor a dobhártyád vérellátása megnő, a vér nagy része pedig víz. A víz jól vezeti a hangot (jobban mint a levegő), ezért hallod erősebbnek a basszust.
A sarkokban szerintem is inkább valamiféle akusztikai jelenség miatt érzékelhető erősebben a basszus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!