Néztem ezt a filmet hát nemértem most egymást hazuttolják meg?
Kezdetnek javaslom "A magyar helyesírás szabályai" c. könyv tanulmányozását:
Ezután áttárhetünk akár a kvantumelméletre is...
Én ezeket hallottam a témáról:
Van olyan elmélet, hogy a fénysebesség lecsökkent idővel.
Olyan is van, hogy a tér hirtelen felfúvódott, ekkor a tér gyorsabban tágult a fénysebességnél, de csak maga a tér, a részecskék benne nem mozogtak gyorsabban.
1. A dokumentumfilmekkel vigyázni kell, mert néha nem tudományosan egzaktak a megfogalmazások, sokszor leegyszerűsítve, néha akár teljesen hibásan fogalmaznak.
2. Anyag nem mozoghat a fénynél gyorsabban, de az Univerzum egy adott pillanatában megtörtént az, amit felfúvódásnak, vagy inflációnak hívunk. Itt nem az anyag mozgott fénysebességnél gyorsabban, hanem a tér tágult fénysebességnél gyorsabban, ami ugye nem anyagi dolog. Egy jó hasonlatot kölcsönözve Dávid Gyulától, olyan ez, mintha egy lufin lenne két város. Valaki elindul az egyik városból a másikba fénysebességgel, miközben a lufit valaki elkezdi felfújni. Bár fénysebességgel közelít felé főhősünk, mégis egyre távolabb kerül a város. Persze aztán az illető feljelenti a várost, hogy megszegte a sebességkorlátozást, mert fénysebességnél gyorsabban ment. A város meg bizonygatja, hogy ő márpedig el nem mozdult, le van betonozva a lufi felszínére.
Tudjuk, hogy mikor történt ez, tudjuk mi a következménye, mit jelent ez az Univerzum történetét nézve és a tapasztalat egybevág az elmélettel, ezért elfogadott modell. De hogy egészen pontosan mi történt és miért? Nos ez még nem egészen tiszta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!