8. osztályos kémia, hogy kell?
Helló! A hetedik osztályos kémiával még semmi bajom sem volt, mert ott csak olyanok voltak, hogy 2H₂+0₂=2H₂O. Ott ugye azokat kellet nézni, hogy hányszorosan - vagy hányszorosan +, és az szerint kellett rendezni. Aztnán voltak a sav-bázis reakciók: H₂0+HCL-> (H₃o+) + (Cl-)
De nyolcadikra ez sokkal nehezebb lett:
2NaCl+H₂SO₄-->Na₂SO₄+2HCL
Azt nem értem, hogy mért pont Na₂SO₄ és 2HCL lett. Honnan lehet azt tudni, hogyha a fent látható két dolgot összekeverem akkor Na₂SO₄ és 2HCL lesz?
De a közömbösítést sem értem:
2HCL+Ca(OH)₂-->CaCl₂+ 2H₂O Tudom, hogy a HCL (sav) protont ad át a Ca(OH)₂-nek, csak ezt nem értem, hogy mért pont az lesz belőle amit irtam, és hogy miért kell 2 HCL. Miért nem elég egy? Ezt nem lehet megértni? Csak magolni tudom?
Amikor savak és lúgok reagálnak sók képződnek.
Sav például: H2SO4, HNO3, HCl, H3PO4, HF, H2CO3
Lúg például: KOH, NaOH, Ca(OH)2
Így, amikor a HCl és a Ca(OH)2 reagál is só képződik. Sók azok a vegyületek, amelyek pozitív és negatív töltésű ionból jönnek létre.
2HCl + Ca(OH)2 = CaCl2 + 2H2O
A NaCl + H2SO4-s egyenletre nincs szabály. Meg kell tanulni.
Ja egy megjegyzés, nátrium-klorid és kénsav reakciójából első körben nátirum-hidrogénszulfát keletkezik.
H2SO4 + NaCl = NaHSO4 + HCl
A sók és savak reakciójánál van egy egyszerű szabály: az erős sav egy nálánál gyengébb sav sójából felszabadítja a savat. (Jelen esetben a kénsav felszabadítja a sósavat a NaCl-ból)
Leegyszerűsítve a kalcium ion kétszeresen pozitiv töltésű, ezért kell hozzá 2 db egyszeresen negatív klorid ion.
Ca2+ + 2Cl- -> CaCl2
(Amúgy ez látszik is a kiindulási anyagból, hiszen a Ca(OH)2 2 db OH- iont és 1 db Ca2+ iont tartalmaz.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!