Egy ruhátlan ember mínusz 15 fokon mennyi idő alatt hűl ki?
Nagyon függ attól, hogy mit csinál az ember, milyen az ember (kövér-e), esetleg ittas-e, vannak-e egyéb körülmények, pl hideg van ugyan, de süt a nap, vagy pedig szeles éjjel van.
Ha az ember földre került, akkor ráadásul már a talaj is hűti, sokkal-sokkal gyorsabban, mint a levegő.
Lehet, hogy az illető látott valakit földre kerülni (nem biztos, hogy meg tudta állapítani, hogy csakugyan elvesztette-e az eszméletét az illető, tehát a földre esés tényét nevezhett ájulásnak), sőt, egy 10 perces időtartam az tök hihető erre, ennyi idő alatt simán beáll az izomgörcs, különösen mondjuk egy sovány nőnél. Aztán még öt perc a földön fekve (ami lehet, hogy nem kerek 10+5, hanem mondjuk 12+7 volt, ki tudhatja megítélni), szintén reális érték. Szerintem teljesen hihető, egy óra rettenetesen sok idő, -17 fok pedig nagyon hideg.
Az, hogy nem fáj, csak relatíve igaz. Az ilyen hideg levegő bizony már bántja a tüdőt, ha a bőrrel érintkezik egy tárgy, (pl csupasz talppal áll a talajon), az fagyási sérüléshez vezet. (Tégy be fagyasztóba egy vizet, majd markold tíz percig jó erősen.) Az izomgörcs is fáj, de nem biztos, hogy tud kiabálni az ember. Ugyanakkor a fájdalomérző receptorok lehet, hogy a hideg miatt addigra már kevésbé működnek.
Azt el tudom hinni, hogy kevésbé fáj, mint mondjuk egy szép lassan végigtolt körfűrész, de azért kegyes halálnak nem nevezném.
Mondjuk ez így fura, hogy valaki önként meztelenre vetkőzik -17 fokban, de azt el tudom képzelni, hogy valamilyen drog vagy alkohol hatása alatt állt, ami miatt akár a hőérzete megcsalta, akár teljesen máshol járt. De hát a fórumozó is megéri a pénzét, ha látja, hogy valaki -17-ben vetőpzni kezd, és negyed órát bámul, ahelyett, hogy fűtött helyre vinné vagy valami. Pláne, miután elájult, vagy legalábbis eldőlt a nő. (Egyébként nincs hír arról, hogy addig mit csinált a nő? Zavarodottan viselkedett? Táncolt az utcán? Hol volt a vetkőzés előtt?)
Mert habár reálisnak mondható a gyors halál, de azért ettől a történet még nem biztos, hogy igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!