Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan kerül az oxigén a...

Hogyan kerül az oxigén a vérbe? A vörösvérsejt már úgy születik, hogy benne van az oxigén?

Figyelt kérdés

#biológia #terménszettudomány
2012. nov. 19. 17:47
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

nem.

a vörösvérsejtnek van egy olyan része amit ugy hivnak hemoglobin. az üres vs bekerül a véráramba, mellyel előbb utobb eljut a tüdöbe, ahol a hemoglobin révén csatolódik hozzá az oxigén...

részletesebb leírásért ajánlom az Egyszer volt az élet... c. mesét, nagyon egyszerűen és könnyne érthetően magyarázza el az emberi test müköését ( 12 is évesen imádtam)

Az első rész: további részek ha beirod hogy 2 rész 3 rész a youtube keresőbe... (magyar)

http://www.youtube.com/results?search_query=egyszer+volt+az+..

2012. nov. 19. 18:00
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Ez kémia. A vörösvértestben a hemoglobin köti meg az oxigénmolekulákat. Az oxigénmolekulák pedig a tüdőhólyagocskák falán keresztül jutnak át.A lényeg, hogy megkötődik. Én sem vagyok nagy ász ebből, ennyire emlékszem.
2012. nov. 19. 18:00
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
A vörösvértestek a keletkezésükkor még nem hordoznak oxigént (és más gázt sem). A tüdő kapillárisaiba kerülve érintkeznek a kapillárisba bejutó gázokkal (alapesetben a légköri levegővel), amiből az oxigén a vörösvértest membránján átjutva a hemoglobin molekulákhoz kötődik.
2012. nov. 19. 18:02
 4/4 A kérdező kommentje:
köszönöm!! :) Első, köszi a tippet, megnézem :)
2012. nov. 19. 18:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!