Hogyan lehet bizonyitani a konyhában az élőlények C tartalmát?
oké, he honnan lehet azt bebizonyítani azt, hogy az szén? nem hagyatkozhatsz a szemedre. valami konkrét dolog kell. hát mi az, vörös színű?
-szudán III!
-nem, kobalt-klorid. így valahogy gondoljátok ti...
helytelenül
Nem éppen konyhában, inkább vegykonyhában:
Ahogy már javasolták: végy egy tűzálló edényt, tedd bele a vizsgált mintát, majd óvatosan melegitsd addig, amig a minta már nem füstöl (és nem eszement büdös). Ez tulajadonképpen a szerves anyag termikus bontása.
A hátramaradt részről legegyszerűbben pl. Ca(OH)2 oldattal bizonyithatod be, hogy valószinüleg szén: az eredetileg viztiszta oldatból önts egy kicsit egy alkalmas - átlátszó, zárható - edénybe, a mintádat egy - pl. alufóliából hajtogatott - csónakban tedd a folyadék tetejére, zárd le az üveget, és a mintát hevitsd izzásig (pl. lencsével összegyüjtött napsugarakkal). Ha már java részt elégett, alaposan rázd össze az egészet, és az addig viztiszta oldat valamennyire meg fog zavarosodni, a Ca(OH)2-ből mikroszkopikus CaCo3 szemcsék keletkeztek. Ez nem származhat másból, csak a minta oxidációja során keletkezett CO2-ből, tehát a mintád szenet tartalmazott! Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!