Miért lehet számításokban a PVC moláris tömegeként a monomerje azaz a vinil-klorid moláris tömegét használni?
Figyelt kérdés
Egy középszintű írásbeli kémia érettségi feladatban bukkantam erre. A feladat jellege egyszerű sztöchiometria, 750kg PVC előállításával kapcsolatban. Minden tiszta, de, hogy a PVC anyagmennyiségét miért lehet úgy kiszámolni, hogy a 750kg-t elosztom a vinil-klorid moláris tömegével, azt nem tudom...
Hiszem: PVC= [vinil-klorid]n
2012. okt. 18. 20:12
1/5 anonim válasza:
Nem hinném, hogy egy hasonló polimernek lenne értelme moláris tömegről beszélni, hiszen lehet, hogy az egész 75o kg egyetlen molekula... extrém esetben... Hogy szólt a feladat? Nem vagyok róla meggyőződve, hogy oda kellett a PVC moláris tömege, illetve, amit számoltál az a moláris tömeget jelenti. Ha leírnád a feladatot, tudnánk segíteni.
3/5 anonim válasza:
Nem kell PVC moláris tömeg. Amikor azt számolja ki, hogy 75o/Mw vinil-klorid, akkor azt számolja ki, hogy hány mol vinil klorid kell 75o kg PVC előállításához. Ebből jön ki, hogy mennyi sósav keletkezik stb...
4/5 A kérdező kommentje:
Igen, valóban. Köszönöm, hogy megvilágosítottad a feladat megoldást!
2012. okt. 18. 21:25
5/5 anonim válasza:
A megoldókulcs nem használja az anyagmennyiség szót. Azt mondja, hogy a PVC tömege egyenlő a szükséges monomer (vinilklorid) tömegével. Azaz 750 kg PVC 750 kg vinilklorid monomerből épül fel. Ezt azért lényeges tudni, mert egyes polimereknél ez nincs így, mert pl vízkilépés történik. Ilyen esetekben tudni kell, hogy egységnyi tömegű monomerből mekkora százalékot tesz ki a kilépő víz. Pl ha 20%-ot, akkor 100 kiló monomerből csak 80 kiló polimer lesz, a maradék tömeg a kilépő víz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!