Egyszerű generátort csinálnék, de amit csináltam miért nem működok?
Figyelt kérdés
Szóval egy fogalmam sincs milyen berendezésből kiszedtem egy jó hosszú rézhuzalt, (igazából nem tudom milyen anyag, mert csak a külseje olyan narancs-vörös színű, ami gondolom csak a szigetelés miatt van rajta, de ugye ezt a réteget leszedtem a két végén hogy csatlakoztassam izzóhoz) és csináltam egy tekercset (olyan 500 és 1000 között lehet a menetszáma), olyan kartonhengerre, amin az alufólia szokott lenni (alufólia már nincs rajta). Ez után rákötöttem az izzót, és fogtam ezt a mágnest: [link] és ezt izomból huzogattam a tekercs mellett, de az ég világon semmi sem történt. Rengetegszer próbálkoztam már vele, másik izzóval, másik huzallal, más megvalósítás, és miegymás... Szóval nem értem hogy mit csinálok rosszul. Segítsetek!2012. okt. 11. 21:07
11/14 anonim válasza:
Vegyél egy 12 Forintos ledet és azt kösd rá izzó helyett.
Ha az sem villan ki, akkor kicsi a tekercs/ gyenge a mágnes/nem mozgatod elég gyorsan.
12/14 A kérdező kommentje:
De a LED-et rákötöttem a bicikliből kiszedett dinamóra, és ahogyan kézzel tekerem a mágnest, attól világít. Pedig a dinamóban levő mágnes rettenetesen gyenge... Amúgy a mágnesem elég erős, belinkeltem hogy milyenem van. A réz-drót meg olyan 10-15 méter hosszú lehet, amit 6 centiméter hosszúságú, 5 centiméter átmérőjű tekerccsé van feltekerve.
2012. okt. 14. 21:50
13/14 anonim válasza:
Elég picike a menetszám. Néhány ezer menet, és egy vasmag nem ártana. És a a tekercs előtt és nem benne kéne mozgatni a mágnest.
14/14 anonim válasza:
A generátor elv lényege, hogy a huzalnak mozgás közben metszenie kell a mágnes erővonalait. A több száz, vagy ezer menetű tekercsben egyszerre túl kevés huzalt metsz a mágnesed, és azért nem tapasztalod műszer nélkül az indukált feszültséget, mert az túl kicsi ahhoz, hogy az izzót "meggyújtsa"..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!