Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A nitrogénnek milyenek a...

A nitrogénnek milyenek a tulajdonságai? (színe, szaga, állaga stb. )

Figyelt kérdés

2012. okt. 11. 17:02
 1/4 Golan Trevize ***** válasza:
64%
színtelen, szagtalan, szúrós szagú gáz.
2012. okt. 11. 17:21
 2/4 Ozmium42 ***** válasza:
100%

"szagtalan, szúrós szagú"

Ezt gondold át 1.

2012. okt. 11. 23:33
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

[link]

Mivel a fenti link tanulságos ugyan, csak szar helyre van átirányítva, ezért adok egy másikat amiről tényleg informálódhatsz: [link]

Tényleg nem olyan bonyolult, szerintem egy kérdést beírni sokkal nehezebb, és könnyebben megesik hogy baromságot kapsz válaszul, pl hogy szagtalan és szúrós szagú egyszerre.

"A nitrogéngáz színtelen, szagtalan, nem reakcióképes anyag. Vízben csak nagyon kis mértékben oldódik (100 g víz 1,75 mg N2-t old szobahőmérsékleten). A nitrogéngáz inert gáz, vagyis környezeti hőmérsékleten és atmoszférikus nyomáson nem lép reakcióba. Ez alól egyedül a Li kivétel, vele szobahőmérsékleten is reagál: lítium-nitrid képződik (Li3N)."

2012. okt. 12. 07:54
 4/4 KovA1963 ***** válasza:

Aki a szúrós szagot írta alighanem az ammoniára gondolt.

Ha a tulajdonságaira vagy kíváncsi - gondolj arra, hogy a levegő 78%-át az teszi ki.

Ebből máris láthatod hogy színtelen átlátszó, normál hőmérsékleten gáznemű és szagtalan.

Jó hogy az ízét nem kérdezted - épp a minap halt bele valaki, hogy 18 éves korát nitrogénkoktéllal ünnepelte, oszt arra tért magához, hogy nincs gyomra. Jó buli lehetett. :-( Ugyanis folyékony halmazállapotban légköri nyomáson -183 fokon forr - vagyis iszonyú hideg.

Dolgoztam vele - hűtésre használtuk, és mindig azon tökölődtem, ha teafiltert dobnék bele vajon elszíneződne-e :-) Azaz feloldódna-e a nitrogénfolyadékban. Mert amúgy olyankor úgy néz ki mint a víz, csak kegyetlenül forr - és nagyon hidegen. Ha rácsöppen az ember bőrére - leszalad róla - afféle légpárna alakul ki a csepp alatt, de jobb nem játszani vele.

Nem tudom milyen lehet az a folyékony nitrogénkoktél ami szegény leányka (gyomrának) vesztét okozta - azt tudom elképzelni, hogy tömény alkoholos ital hőmérsékletét -20 -40 fokra lehet hűteni vele - azt nem hinném hogy folyékony nitrogén maradhatott a koktélban...

De -40 fokra hűtött lötty főképp víztartalmú szervezetben komoly jéggé fagyásokat okozhat belülről is.

2012. okt. 15. 14:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!