Kar ízületei? Ismét összetűzésbe kerültem a mozaikos feladatgyűjtemény javítókulcsával és nem tudnom, hogy melyik könyvnek higgyek.
Ezen a képen láthatod, hogy a radius (orsócsont) fején ízvápa van a felkarcsont capitulumának számára, és ezek az egymás felé néző felületek üvegporccal borítottak. Az ízületi tok magában foglalja mindhárom csont egymással való kapcsolatát mindhárom kombinációban. Tehát a javítókulcs nem téved. :)
Ha gondolod, keress röntgenképeket neten a könyökről, kevésbé szemléletes, de elég konkrét bizonyíték. :)
A megoldókulcsnak és az előttem szólónak igaza van:)
A könyökízületben igazából 3 csont ízsül:)
singcsont+felkarcsont között csulóízület (vagy ahogy te nevezed sarokpánt, bár ezt a kifejezést nem hallottam még)
orsócsont és singcsont között forgó ízület.
És igazából van mégegy, aminek a mozgásban nincsen szerepe, a felkarcsont és az orsócsont között, ami egy korlátolt szabad ízület.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!