Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Biólógia fejlődés, nem értem?...

Biólógia fejlődés, nem értem? (lent)

Figyelt kérdés
Hallom sokszor az olyanokat, hogy pl. (lehet hogy hülyeségeket fogok mondani, de hasonlítani fog) kifejlődött a cápáknak a fogai élesre, mert kell nekik a táplálkozáshoz. Vagy mikor az állatok kivándoroltak a vízből a szárazföldre, kifejlődött a lábuk, mert kellett nekik, hogy tudjanak közlekedni. Na, most. Mi az, hogy kellet nekik? Ők döntötték el? Honnan tudja a természet, hogy mi kell nekik, hogy szükségük van rá? Nekem is sok minden kell. Ha én vezetnék egy dinasztiát, és egész nap azt hajtogatnám, hogy kellenek nekem szárnyak, mert akarok repülni, néhány száz, ezer generációval utána lenne szárnya az embernek? Valaki elmagyarázná nekem? Laikus vagyok a témában, lehet, hogy írtam baromságokat, csak ezen rágódok már egy ideje, hogy hogy is van.
2012. szept. 25. 14:29
 1/2 anonim ***** válasza:

Abban a formában, ahogy gondolod, tényleg nem megalapozott a dolog. Amiről az evolúció szól, az az, hogy nagyobb eséllyel nevel fel sikeresen utódokat az a cápa, amelyiknek élesebb a foga. Nagyobb esély alatt azt értem hogy a tompább fogú cápák átlagosan (a példa kedvéért tegyük fel) 2.00001 utódot csinálnak, az élesebb fogú cápák pedig 2.00005-t. És ennek az oka az, hogy amikor egy ügyesebb zsákmányra vadásztak, akkor icipicit nagyobb százalékban ejtettek halálos sebet rosszul sikerült harapással, ezért icipicit több kajához jutottak.

A nagy számok törvényének a koncepcióját sem árt érteni ehhez: normális kockával dobva 1/6 esély van rá (kb 17%), hogy 6ost dobj. Egy ólmozott kockával (nevezzük ezt evolúciós előnynek) pedig mondjuk 20% esély. De ez nem jelenti azt, hogy ha egy adott ólmozott kockával dobsz, akkor 6os lesz az eredmény, az is lehet hogy 1es lesz. Viszont ha sokat dobálgatsz, akkor azt fogod észrevenni, hogy az ólmozott kockák gyakrabban adnak 6os eredményt és ritkábban 1est.

2012. szept. 25. 14:50
 2/2 Ozmium42 ***** válasza:
Ez nem úgy működik, hogy előleges szándékból fejlesztődik ki valami, hanem úgy, hogy folyamatosan zajlanak genetikai mutációk, és a környezet és a körülmények kiválogatják a hasznosakat, a haszontalanok pedig elpusztulnak, vagy nincs hatásuk. Az evolúció a kisebb ellenállás irányába sodródik gyakorlatilag, és nem tudatosan fejlődik.
2012. szept. 25. 19:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!