Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért nem látok semmit a...

Miért nem látok semmit a távcsövemmel?

Figyelt kérdés
Elég sokat próbálkoztam hogy megnézzem a holdat, de nem sokra jutottam. 20 mm-es lencsét raktam bele, de igazából csak nagy szürkeséget láttam. Kipróbáltam, a telefonommal belevilágítottam, az látszódott. Már elég régi távcső, nem tudom hogy ez lehet-e az oka, vagy valami más. (bocsi a megfogalmazásért)

2012. szept. 20. 22:35
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
2012. szept. 20. 22:48
 2/13 anonim ***** válasza:
Mondjuk ha pontosan leírnád a távcsöved paramétereit, meg hogy mondjuk pontosan mit is csináltál azzal a lencsével, akkor lehet tudnánk segíteni. Egy normál távcsőben csak úgy nem cserélgetünk lencsét, nem is igazán értem mit is csináltál vele...
2012. szept. 21. 10:05
 3/13 anonim ***** válasza:
Gondolom okulárt tett bele. Utána fókuszálni kell. Kell lennie egy tekerhető valaminek rajta. Az állítja az "élességet".
2012. szept. 21. 14:16
 4/13 A kérdező kommentje:
Hát én nem értek hozzá, de ez van ráírva h Science Tech coated optics DIA.=76mm F=700 mm. Nappal is próbálkoztam, kinéztem vele a távolban egy házat, de így is csak szürkeséget látok benne. Azt pedig tidom h lehet élesíteni, de semmire se megyek vele, mert nem látok benne semmit.
2012. szept. 21. 18:41
 5/13 A kérdező kommentje:
Ja és igen, az okulárt cserélgettem benne csak nem tudtam a nevét
2012. szept. 21. 18:44
 6/13 anonim ***** válasza:

Valószínűleg rajta maradt a védőlencse :)

Van olyan modell is, ahol nem az elején lehet pattintani, hanem egy kis karral kihajtani.

2012. szept. 23. 15:28
 7/13 A kérdező kommentje:
Nem, nem maradt rajta :D annyira azért nem vagyok bamba :D
2012. szept. 23. 16:48
 8/13 anonim ***** válasza:
Az megeshet, hogy nem állítottad a holdra? Nem feltétlenül egyszerű. Van keresőtávcsöved? Az párhuzamosítva van? Nappal próbálj meg egy házat, vagy fát beállítani (NE a Napot), és nézd meg, hogy hova "néz" a keresőd.
2012. szept. 25. 06:26
 9/13 A kérdező kommentje:
Igen, van, de teljesen mindegy, mert nappal is csak szürkeséget látok benne, akármerre mozgatom, semmit nem változik a kép
2012. szept. 25. 21:00
 10/13 anonim ***** válasza:
Hát olyan előfordulhat hogy az okulár ha nem a távcsőhöz való, akkor nem éri el azt a pozíciót, ahol élessé válna a kép. De ez gyári távcsőnél, gyári hozzá való okulárnál nem jellemző. Meg kellene nézni hogy az objektívnek mennyi a fókusztávolsága (önmagában ott képezi le a látómezőt élesre, tehát ha egy papírlapot teszel a lencse mögé valahol éles képet kell kapj róla) és pontosan ott helyezkedjen el az okulár (majdnem mindig az okulár bemeneti oldalán lévő "cső" síkja, aminek az objektív fókuszsikjában kell lennie). Akkor jó egy távcső, ha az okkulár az objektív fókuszpontján belül, és kívül is elhelyezhető, és a két pont között finommozgatással állítható.
2012. szept. 26. 10:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!