Hogy tudom az ilyeneket: "2,2,3,3-tetrametil-bután" megérteni?
sziasztok, van valahol valami gyorstalpaló, ami alapján meg tudom érteni az ilyen fajta akármiket? nem vagyok valami jó kémiából, és egyáltalán nem értem ezeket.
"2,2,3-trimetil-pentán" "2,3-dimetil-hexán" és még vannak ennél sokkal - számomra- bonyolultabbak..
Hátulról kezded a visszafejtésüket.
BUTÁN, azaz 4 szén az alaplánc:
c-c-c-c
Megszámozod a szeneket:
C(1)-C(2)-C(3)-C(4)
TETRAMETIL, azaz metil csoportból van rajta tetra, azaz 4 darab. Sajnos a csoportokat (metil, etil, propil stb) ugyanúgy tudni kell, de szerencsére csak a vége más: metán 1 szén, metil 1 szén, propán 2 szén, propil 2 szén). Tehát 4 darab 1 szenes csoport (azaz -CH3) Az ilyen csoportokból mindig 1 db hidrogén hiányzik, ami helyett odakapcsolódik a célhoz.
Most pedig jönnek a számok 2,2,3,3 azaz a négy metilből kettő a c(2)-höz csatlakozik, a másik kettő pedig a C(3)-hoz:
H3C CH3
| |
H3C-C-C-CH3
| |
H3C CH3
Remélem nem esik szét nagyon az ábrám.
De szétesett, úgyhogy megpróbálom pontokkal. A pontokat ne ved figyelembe, azok csak térkitöltők.
. H3C. CH3
. . .|. |
H3C-C-C-CH3
. . .|. |
. H3C. CH3
Na alakul. (Miért nincs előnézetre lehetőség?)
. . . H3C. . . CH3
. . . . . |. . . |
H3C-C-C-CH3
. . . . . |. . . |
. . . H3C. . . CH3
. . .H3C. . CH3
. . . . .|. . |
H3C-C-C-CH3
. . . . .|. . |
. . .H3C. . CH3
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!