Mi az a ganglion (idegdúc)?
Annyit sikerült megtudnom róla, hogy magyarul idegdúc, és hogy a vegetatív idegrendszer preganglionáris neuronjai itt kapcsolódnak át a postganglionáris neuronra, valamint egyéb érdekes információkat, amikből nem jöttem rá, hogy tulajdonképpen mi is ez, hogy kell elképzelni?
Bónusz kérdések:
- Mik a paravertebrális (határlánc) ganglionok?
- Mik a prevertebrális ganlionok?
Alapvetően az idegrendszer neuronokból és azok nyúlványaiból épül fel (plusz támasztósejtekből, de az most nem érdekes).
Van központi és környéki idegrendszer.
A központit az agy és a gerincvelő alkotja.
Az agynál és a gerincvelőnél is megkülönböztetünk szürke és fehérállományt. A szürkeállományt (az agynál kívül, gerincvelőnél belül van) az idegsejtek sejttestjei alkotják.
A fehérállományt pedig az idegsejtek nyúlványai.
A környéki idegrendszer pedig az agyi és gerincvelői idegekből, valamint az idegdúcokból állnak. Az idegeket ugyebár az idegsejtek nyúlványai, a dúcokat pedig a sejttestjeik alkotják.
Tehát tulajdonképpen a dúcok azok a környéki idegrendszer olyan elemei, amelyekben az idegsejtek sejttestjei találhatóak meg.
A paravertebrális ganglionok a gerincoszlop mellett, kétoldalon találhatóak. para=mellett, vertebra=gerinc
A prevertebralisak pedig a gerincoszlop előtt. pre=előtt.
Ezen a képen láthatod őket:
Első képen kétoldalon a zöld lánc a határlánc, az aorta előtt lévők meg a prevrtebralisak.
Azért vagyok egyébként megzavarodva, mert le van írva, hogy a preganglionáris neuron sejttestje mindig a központi idegrendszerben van, és ennek az axonja onnan kilép, és szinapszist képez a postganglionáris neuronnal. Eddig tiszta, az zavar, hogy itt mindig hozzáteszi, hogy "a ganglionban", és ez azt sugallja számomra, mintha valami fontos szerkezeti elem lenne, ami említésre méltó. Másrészt pedig hogy van pre- és postganlionáris neuron. Tehát előtti, és utáni, de két idegsejt közé még "berak" egy gangliont.
Ezek szerint, ha jól értem, akkor egy ganglion = egyetlen postganglionáris neuron sejtteste? Ez sem stimmel, mert a könyv ezt írja:
"postganglionaris neuron: sejttestje a az autonóm (vegetatív) ganglionban helyezkedik el ..."
Akkor az utolsó ötletem: a dúc TÖBB sejttestből áll?
"Ezek szerint, ha jól értem, akkor egy ganglion = egyetlen postganglionáris neuron sejtteste?"
Nem. Egy dúcban egy rakás POSTganglionáris neuronnak a sejttestje van. Meg átmennek rajta egyébként axonok is (mert vannak olyanok, amelyek nem kapcsolódnak át a ganglionban).
Az idegsejtek sejttestjeit nem értem.
Ahogy az 1.valaszoló írta:
A központi idegrendszerben akkor a szürkeállományt alkotja, míg a környéki idegrendszerben a dúcokat?
Ugyanaz a sejttest ez hogy is van?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!