Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hány fokon forr a napraforgó...

Hány fokon forr a napraforgó olaj?

Figyelt kérdés
2012. aug. 21. 11:36
 1/8 Silber ***** válasza:
54%
A különböző minőségű napraforgóolajok forrásponttartományát 350 és 400°C közé tenném abból a megfontolásból, hogy dízelgázolajat állítanak elő belőle. Nézegettem neten ahol 190 és 250 fok közé teszik, de ez számomra nem elképzelhető. Ezek inkább a JET tartománya, amely némileg átfed a napraforgóolaj trigliceridjeinek szénatomszámával, de nem túlnyomó többségben. A napraforgóolajban található glicerin-triészterek inkább C18-as szénatomszámú "karokkal" modellezhető le a leginkább, ami bőven gázolaj-tartomány.
2012. aug. 21. 11:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
68%
Viccelsz? Tudod mi történe a rántotthússal 400 fokon? Még levegőben se lehet 300 fok felett sütni pedig ott rosszabb a hőleadás.Fals összehasonlítani a szénhidrogéneket a növényolajokkal.
2012. aug. 21. 12:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
Az olajsütőben forr az olaj? Pedig nem lépik át nagyon a 200 fokot.
2012. aug. 21. 12:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:
Amúgy, ha ez nem gond senkinek. Megsúgnám, hogy az olíva olaj forráspontja 300 C° !!!
2012. aug. 21. 12:40
 5/8 anonim ***** válasza:
73%

Az olajsütőben nem forr az olaj - ha forrna, az régen rossz, szénné égne benne a kaja. A tiszta olaj egyáltalán nem forr - akkor "forr fel" amikor beleraksz valamit. És nem az olaj, hanem az adott kaja nedvességtartalma forr el.


Az étolaj meg szerintem is (és emlékeim szerint) 300-500 fok között forr fel.

2012. aug. 21. 12:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
21%
A napraforgó olaj forráspontja 227 Celsius fok.
2012. aug. 21. 13:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
53%
550 fok
2021. jan. 26. 17:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 werewolfboy válasza:

A lobbanáspont az a legalacsonyabb hőmérséklet, amelyen a folyadék gőzei valamilyen gyújtóeszköz segítségével meggyújthatók. Ilyenkor a gőzök ellobbannak, de ha a gyújtóforrást eltávolítjuk, az égés leáll. A hangsúly azon van, hogy ezen a hőmérsékleten a gyújtáshoz mindenképpen szükség van valamilyen gyújtóeszközre. Ez a hőmérséklet a napraforgó olaj esetében kb. 327 0C.


A gyulladáspont az a legalacsonyabb hőmérséklet, amelyen a gyújtóforrást eltávolítva az égés megmarad. Folyadékok tüze esetén nem a folyadék ég, hanem a folyadék felett lévő, onnan elpárolgó gőzök. Minél nagyobb a hőmérséklet, a párolgás annál intenzívebb, így az égést is táplálni tudja a folyamatosan termelődő gőz. Ez a hőmérséklet a napraforgó olaj esetében kb. 361 0C.


Az öngyulladási hőmérséklet az a legalacsonyabb hőmérséklet, amelyen a folyadék gőzeinek meggyulladásához már nincs szükség külső gyújtóeszközre. Ez a hőmérséklet a napraforgó olaj esetében kb. 376 0C.


A tűzhelyen felejtett étolaj meggyulladásához tehát egy bizonyos hőmérséklet után már nincs szükség külső gyújtóforrásra, így az a gáztűzhelyen, vagy villanytűzhelyen egyaránt képes az öngyulladásra.


Ha meggyulladt az étolaj, az emberek – tisztelet a kivételnek – automatikusan a vízcsaphoz nyúlnak, és vízzel próbálják eloltani a lángokat. Azonban érdemes tudni, hogy milyen folyamatot is indítunk el ezzel.


A víz sűrűsége (1.000 kg/m3) nagyobb, mint az étolajé (910 kg/m3), így az edénybe öntött víz egy része azonnal az étolaj alá folyik.

A víz 100 0C-on felforr, és gőzzé alakul. Mivel az égő olaj ekkor már közel 400 0C-os, a gőzzé alakulás pillanatok alatt, szinte robbanásszerűen lezajlik.

A gőzzé alakulás során a víz kitágul, és az edényből kivetődik, miközben „viszi” magával az égő olajcseppeket, beborítva ezzel akár az egész konyhát. A lángnyelv ilyenkor akár 3 méter magasságig is felcsaphat.

A megnövekedett nyomás képes akár az ajtókat, ablakokat, falakat kitörni, elmozdítani.

A szanaszét fröccsenő égő étolajcseppek a környezetben lévő gyúlékony anyagokat meggyújtják, és nagyon súlyos égési sérüléseket okozhat az ott tartózkodóknak.

Talán jól látható, hogy ha az égő étolajat vízzel próbáljuk eloltani, akkor robbanás fog bekövetkezni, ami nemcsak a házunkat, értékeinket teheti teljesen tönkre, hanem súlyos egészségkárosodást is okozhat.


Mi a helyes magatartás akkor, ha meggyullad az étolaj?


Azonnal hívjuk a tűzoltóságot, hogy minél hamarabb megérkezhessen a segítség.

Főzéshez mindig készítsünk oda egy fedőt, vagy vastagabb konyharuhát. A leghatásosabb oltási mód a letakarás. Én elsősorban fedőt használnék, de ha nincs kéznél, akkor a nedves konyharuha is nagyon jó szolgálatot tesz. Egészen addig tartsuk a fedést az edényen, míg az olaj ki nem hűl, nehogy visszagyulladjon.

Azonnal kapcsoljuk ki a tűzhelyet. Elektromos főzőlap esetén – mivel a főzőhely meleg marad – próbáljuk meg odébb húzni az edényt a meleg felületről. Vigyázzunk, mert az edény is forró lehet!

A tűz oltására szerezzünk be egy tűzoltó készüléket (pl.: ABC típusú tüzek oltására alkalmas porral oltó készüléket), vagy ha ennél kisebb, olcsóbb, de hatékony megoldást szeretnénk, akkor vegyünk egy tűzoltó spray-t. Ez az eszköz néhány ezer forint, nem igényel további karbantartást, többször használható, továbbá elfér akár a mosogató alatt a többi tisztítószer mellett. Csak megbízható helyen vásároljuk, mert ez garantálja a hatékonyságát, és működőképességét.

Oltás után alaposan szellőztessük ki a helyiséget, lakást.


Forrás: [link]

2022. ápr. 21. 21:51
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!