Sav-bázis témakörbeli kémia kísérletekben segítene valaki?
Van jópár bizonytalanságom a tapasztalatokat, és a magyarázatokat is illetően. Légy szíves segíts, ha tudsz! (A következő kísérletek Villányi-Kémia a kétszintű érettségire könyvéből vannak, 126. o. - megfejtést nem találtam hozzá sehol.)
2. Két üveg közül az egyik porcukrot, a másik citrompótlót (borkősavat vagy almasavat) tartalmaz, de nincs rajtuk címke. Oldj belőlük keveset deszt. vízben, majd szórj az oldatukba kevés szódabikarbónát! Figyeld meg és értelmezd a tapasztaltakat! Azonosítsd a 2 szilárd anyagot a tapasztalatok alapján!
4. A tálcán levő 3 szilárd anyag egyike égetett mész, a másik nátrium-karbonát, a harmadik mészkőpor. Szórj keveset mindegyik porból külön-külön kémcsőben lévő fenolftaleines vízbe! Figyeld meg a változásokat, majd csepegtess ételecetet mindhárom kécsmő tartalmához! Figyeld meg, mi történik! Értelmezd a tapasztalatokat!
5. Az óraüvegen levő szilárd anyagról azt kell eldöntened, hogy az konyhasó, égetett mész, vagy timsó [KAl(SO4)2*12H2O]. A tálcán deszt. vizet, fenolftalein-oldatot és NaOH-oldattal "kezelt" fenolftaleon-oldatot találsz felcímkézett üvegekben. Ezek, és üres kémcsövek segítségével azonosítsd az óraüvegen levő fehér port!
6. Adagolj változásig Mg-ill. Al-szulfát-oldathoz NaOH-oldatot! Oszd ketté mindkét csapadékos rendszert, majd mindkét anyag esetében az egyik részlethez adagold tovább a lúgoldatot, a másik részlethez viszont önts hhíg kénsavoldatot! Figyeld meg és értelmezd a változásokat!
9. Azonos koncentrációjú Na2CO3-vagy NaHCO3-oldat mutat-e lúgosabb kémhatást a pH-papírral? Ezt hogy döntötted el?
Ha csak részlet(ek)re válaszolsz, azért is nagyon hálás vagyok! Minden válaszolónak előre is köszönöm!
2. Nem csak az szabadítja fel a sójából a szénsavat, ami nála erősebb sav?
5. Szerintem először fenolftaleint teszünk a vizes oldatukba, így az égetett meszet lehet kiszűrni: mivel az égetett mész reakcióba lép a vízzel: CaO+H2O = Ca(OH)2 . A só semleges oldatába téve fenolftaleines NaOH-t, az bíborvörös marad. De a timsó szerintem Al3+ miatt savasan hidrolizál, és ha csak igen kevés NaOH-t teszünk bele, akkor a fenolftaleines vizet elszinteleníti. Nos, ez mennyire állja meg a helyét?
Konkretizálom a többinél is a kérdésemet:
4. Mi történik az ecet hozzáadása után?
6. Az "oszd ketté" rész után mit kell felfedezni?
..remélem, hogy lesz valaki, aki megválaszolja a kérdéseimet. Bárcsak!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!