Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Többértékű savak ph-jának a...

Többértékű savak ph-jának a meghatározásakor a K1 illetve K2 összeadjam?

Figyelt kérdés
Itt arra gondolok, hogy van ugyebár a képlet: [x^2/c-x]=Ks, és itt a Ks a két disszociációs állandó összege, vagy a végén a disszociált H3O+-ionok koncentrációját adom össze??

2012. aug. 14. 17:44
1 2
 1/15 A kérdező kommentje:

találtam neten egy képletet:

Cs=[H2A]+(Ks1*[H2A])/[H+] + (Ks1*Ks2*[H2A])/[H+]^2=[H2A]*([H+]+Ks1*[H+]+Ks1*Ks2)/[H+]^2

Ha valaki el tudja ezt nekem magyarázni az is jó

2012. aug. 14. 19:18
 2/15 Silber ***** válasza:

Az első körben írt képlet a gyenge, egyértékű savak hidrogénion-koncentrációjának számítására jó.

A második körben írt a kétértékű, gyenge savakra jó.

Cs - a sav koncentrációja

[H2A] - a disszociálatlan, kétértékű gyenge sav koncentrációja

Ks1 - az első disszociáció egyensúlyi állandója (az, mikor a két hidrogén közül csak egy lép le a savról)

[H+] - a savból származó összes, az oldatba lépett hidrogén koncentrációja

Ks2 - a második disszociáció egyensúlyi állandója (az, amikor mindkét hidrogénatom lelépett a savról)

Ha ezt kirendezed [H+]-ra, akkor már ki tudod számolni az oldat koncentrációját.

2012. aug. 14. 21:34
 3/15 Silber ***** válasza:
Akarom mondani, pH-ját.
2012. aug. 14. 21:34
 4/15 A kérdező kommentje:
,,[H2A] - a disszociálatlan, kétértékű gyenge sav koncentrációja "<--ezt hogyan tudom kiszámolni??esetleg te nem tudsz egyszerűbb képletet?
2012. aug. 14. 21:54
 5/15 A kérdező kommentje:
vagy lehet hogy csak fáradt vagyok, az azt jelenti, hogy a kiindulási koncentráció, mit tudom én, pl. 0,01mol/dm^3-es ecetsav??
2012. aug. 14. 21:57
 6/15 Silber ***** válasza:

A kiindulási, és az egyensúlyi két külön fogalom.

Cs az összes sav, ami benne van az oldatban. Ez a sav a kémiai egyensúly hatására bomlani fog, és lesz belőle bomlatlan, egyszeresen H-vesztett, és kétszeresen H-vesztett forma. Az engyensúly beállta utáni, de nem bomlott sav koncentrációja a [H2A].

2012. aug. 14. 22:52
 7/15 A kérdező kommentje:
értem,és akkor az nyilván "c-x" lesz,köszönöm a segítséget
2012. aug. 15. 09:46
 8/15 Silber ***** válasza:
Csak akkor, ha x-be beletartozik az egyszeresen és kétszeresen is disszociált savmolekula is. Egyébként nem.
2012. aug. 15. 10:38
 9/15 A kérdező kommentje:
uramatyám, ez többszörösen bonyolult, olvastam olyat is hogyha az első disszociációs állandó 4nagyságrenddel elkülönül egymástól, akkor elhanyagolható a második(,harmadik),ez is alkalmazható,illetve így visszavezethető úgymond egyértékű savra?
2012. aug. 15. 10:41
 10/15 Silber ***** válasza:
Ha a második disszociáció mértéke elhanyagolható, akkor számolhatsz a Ks1=[H+]^2/c képlettel.
2012. aug. 15. 11:08
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!