M betűvel miért nem jelölnek egyetlen kémiai elemet sem? Viszont kétbetűs M-el kezdődő nevek vannak.
Figyelt kérdés
2012. aug. 9. 18:33
1/12 anonim válasza:
Z-vel, A-val, Q-val, stb.-vel sem jelöltek. Ez nem hiszem, hogy olyan nagy dolog lenne, (egyelőre) nincs, és kész.
2/12 anonim válasza:
Z-vel, A-val? :)
Zn, Al. Rádadásul elég gyakoriak :)
3/12 Silber válasza:
"M"-mel általában valamilyen fématomot szoktak jelölni az angol "metal" szóból eredeztetően. Általános egyenletek felírásakor nagyon jó szolgálatot tesz az "M" használata, és amennyiben egy elem is ezt a vegyjelet kapná, nagyon nehéz lenne megkülönböztetni őket.
4/12 anonim válasza:
#2: Ha csendben maradtál volna, bölcsebb maradtál volna. A-val nem jelölnek elemet (ha igen, akkor mondd meg, melyiknek a vegyjele: A). Az Al (vagy az Au) nem egyenlő az A-val.
A kérdező nyilván arra volt kíváncsi, hogy ha van H, P, N, C meg B, akkor miért nincs az összes létező betűvel olyan, amiben csak az adott betű egyedül áll, azaz X, A, Q, M, T, D, G (most ennyi jut eszembe) J egyáltalán nincs, se egy-, se kétbetűs. Igazából mint látható, nem általános szabály, hogy minden betűből el kell használni az egybetűs változatot, talán eleinte törekedtek rá, de semmi nem kötelezi az elemek felfedezőjét arra, hogy betöltsenek egy rést az elnevezésnél.
5/12 anonim válasza:
Silber: melyik területen van M mint általános fém? Én eddig csak "Me" formában láttam.
6/12 Silber válasza:
7/12 anonim válasza:
Silber: Nem kötözködni akartam, én nem vagyok vegyész, molekuláris biológus vagyok. Csak sose láttam a képzésem során az M-et, így nem tudtam, hogy ez mérnöki körben elterjedt, vagy csak én nem hallottam róla.
8/12 anonim válasza:
Mert az a moláris tömeg jele. Ahogy nincs Q se, mert az a különböző energiák jelei.
9/12 Silber válasza:
Na és akkor mi lenne az N-nel? A részecskeszám jele, és a nitrogén vegyjele. H a hidrogéné, és az entalpiáé. F a fluoré, és a szabadenergiáé. S a kéné, és az entrópiáé. V a vanádiumé, és a térfogaté... Valószínûleg nem a mennyiségekkel van kapcsolatban.
10/12 A kérdező kommentje:
Az elnevezés tekintetében szabadság van, ezzel nincs gond. De én a rövidítésről beszélek, amit értelmetlen, ha hosszabbnak választják, mint ami szükséges!
2012. aug. 10. 13:17
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!