Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mikortól érettek nemileg a...

Mikortól érettek nemileg a bonobók?

Figyelt kérdés

http://www.youtube.com/watch?v=Zn1mKOnWn_Q

Azért kérdezem, mert ezen a videón 2:30-nál szerintem még egy gyerekkorú bonobóval párosodik egy felnőtt. Lehet hogy hülye a kérdés, de egy bonobó lehet pedofil? Eleve hány éves lehet kábé a gyerek és a felnőtt? Nekik is van szűzhártyájuk?

2009. júl. 20. 02:49
 1/4 anonim ***** válasza:

A bonobók a nemi érés előtt és után is közösülnek, ők így élnek. Az egyetlen gátlás, amit megfigyeltek annyi, hogy az anyák a saját ivarérett fiaikkal nem közösültek. A mi mai fogalmaink szerint pedofilok.

Azonban a történelem során ez nem mindig volt így, sőt, például sok afrikai országban ma is nyolc-kilencévesen adják férjhez a lányokat.

2009. júl. 20. 12:03
 2/4 A kérdező kommentje:
De 8 évesen a szex egy lánynak konkrétan kínzás... ráadásul még azt is olvastam, hogy Afrikában sok helyen kivágják a csiklójukat..... szerintem ez senkinek se jó. Egyébként meg a 14 év alatti gyerekekkel való közösülés a legtöbb emberben nem társadalmi okok miatt, hanem élből negatív érzéseket vált ki. Nem is beszélve arról, hogy az ilyen gyerekek nagy része súlyosan lelkisérült lesz felnőttkorában. Tudom, hogy a bonobók nem annyira összetettek mint az ember, de közeli rokonaink és nem tudom elképzelni, hogy ez normális lenne bárhol. Az orrszarvúk se párosodnak a kisorszarvúkkal és még sorolhatnám! Senki nem csinál ilyet. Szóval azt tudom csak elképzelni, hogy egy (hülyén hangzik) pszichésen beteg majom csinálta azt. Vagy akkor evoluciós, létfenntartó, társadalmi szempontból milyen logikus magyarázat lehet erre a jelenségre? Mert én nem látok ilyet.
2009. júl. 20. 17:18
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

"Vagy akkor evoluciós, létfenntartó, társadalmi szempontból milyen logikus magyarázat lehet erre a jelenségre?"

A bonobóknál a szex a csoport összetartó ereje. Aki nem kufircol, az gyakorlatilag kizárta magát a közösségből. Ha nem kettyintenének a kölykökkel, egyszerűen elhanyagolnák őket. A törpecsimpánzoknál a szex ugyanazt a szerepet tölti be, amit az embernél a beszéd. Te sem gondolnád azt senkiről, hogy jó szülő, ha soha nem beszélne a gyerekéhez, nem?

"Ha két bonobócsapat találkozik, nem kezdenek el harcolni, hanem üdvözlik egymást, ételt cserélnek, és szexuálisan is közelednek egymáshoz. A bonobók konfliktusaikat nem agresszíven, hanem szexszel oldják fel."

[link]

[link]

"Egyébként meg a 14 év alatti gyerekekkel való közösülés a legtöbb emberben nem társadalmi okok miatt, hanem élből negatív érzéseket vált ki. "

No most honnan tudod, hogy ez nem társadalmi, hanem lelki okokból van így? Ez egy nagyon erős tabu, amit az emberi társadalmakban tűzzel-vassal betartatnak. De ugyanezeken a vidékeken még pár száz éve is a tizenegy-tizenkét éves lányok már eladósorba kerültek, mégsem háborgott senkinek sem a lelkiismerete. Nyilván ez összefügg az életkor megnyúlásával is. Ma Magyarországon a születéskor várható élettartam hatvan év fölött van, az ókorban középkorban gyakran nem érte el a negyven évet sem.

A Wikipedián található egy összefoglalás is az egyes korokban mért várható élettartamról: A klasszikus Görögországban mindössze 33 évig éltek az emberek. Itt egy tizenöt éves lány már túl volt élete felén, ha még fel is akarta nevelni a gyerekeit, igyekeznie kellett a megszülésükkel. Rómában 20-30 évnyi életre számíthatott egy újszülött, igyekeznie kellett a családalapítással, ha valamit még látni akart a gyerekeiből. Ezekben a korokban ha bárki kivárta volna a 18 évet a családalapítással, gyakorlatilag biztosította volna, hogy a gyerekei korán árvaságra jutnak. Ekkoriban a "pedofília" megítélése egészen más volt, mint ma, ennek ékes bizonyítéka, hogy nem hogy nem halt ki az emberiség, hanem jelentősen nőtt is a létszáma.

"Nem is beszélve arról, hogy az ilyen gyerekek nagy része súlyosan lelkisérült lesz felnőttkorában. "

Itt van a kutya elásva. Azokban a társadalmakban, ahol ez elfogadott gyakorlat, a nők leginkább csak vagyontárgynak számítanak. Nem mellesleg általában csak a gazdagok vesznek magukhoz ilyen fiatalon feleséget, akik el is tudják tartani gond nélkül. (A szegények általában ezekben az országokban is idősebb nőket vesznek el, mert az ő feleségeiknek dolgozniuk is kell, márpedig egy húsz éves nő nyilván többet tud dolgozni, mint egy nyolc éves. )

Az előbb tárgyalt korokban pedig egyszerűen nem sokat törődtek a lelki cizelláltsággal, ráadásul ilyenkor a lelki sérülések nagyságát jelentősen befolyásolja, hogy az áldozat áldozatnak érzi -e magát, vagy ez a normális, mindenki így csinálja. Az újkor előtt a gyermekkor, mint olyan nem is nagyon létezett, a hat-nyolc éves gyerekek már dolgoztak, majdnem felnőttnek számítottak.

"Tudom, hogy a bonobók nem annyira összetettek mint az ember, de közeli rokonaink és nem tudom elképzelni, hogy ez normális lenne bárhol."

Már pedig a törpecsimpánzoknál normális, legalábbis aki megfigyelte őket, ugyanezt a viselkedést tapasztalta náluk.

"Az orrszarvúk se párosodnak a kisorszarvúkkal és még sorolhatnám! "

Az, hogy egy állatnál nem figyelhető egy viselkedés, még nem jelenti azt, hogy másiknál sem.

"Senki nem csinál ilyet."

De. Például a bonobók.

2009. júl. 20. 17:50
 4/4 A kérdező kommentje:
Tyű! Köszi, ilyen jó választ még egy kérdésemre se kaptam!
2009. júl. 20. 18:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!