Melyik az a sav amely reakcióba lép a vörösrézzel, vagyis marja a vörösrezet?
A rezet csak oxidáló savakban olódik. pl: salétromsav, kénsav:
Cu+2H2SO4=CuSO4+SO2+2H2O
Cu+2HNO3=CuNO3+NO2+H2O
A rezet nagyon jól oldja szobahőmérsékleten is a sósav-hidrogénperoxid elegye. Annyira "jól", hogy hígítani kellet a keveréket, mert a 36%-os sósav, ugyanilyen %-os hidrogénperoxid 1:1 arányú keveréke olyan heves reakciót eredményezett, hogy a keletkezett hőtől kifutott a felhabzó folyadék, és félő volt, hogy az üvegkád is elcsattan.
A fentiek az első sósav-hidrogénperoxidos NYÁK lemez maratási kisérletem "sikerét" örökítik meg. :DDD (Persze azután nekem bevált a 1:1:1 arányú víz-sósav-hidrogénperoxid elegy.)
Működnie kell, ha megfelelő koncentrációjú alapanyagokat tudsz beszerezni. Szerintem messze legkönnyebben beszerezhető a sósav, kicsit macerásabb lehet manapság a legalább 36% hidrogénperoxid. De még mindig egyszerűbb, mint a tömény salétromsav, vagy kénsav beszerzése.
Azután, ha nyomtatott áramkört akarsz maratni, arra ott a vasklorid is, igaz ez lényegesen lassúbb, és mindent befog le és kimoshatatlanul. :D
dellfil
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!