Hogyan fúj a szél? Tehát mi az az erő amitől akár 100km/h-ás sebességet is eltud érni? Mert azt értem ha egy ventilátort bekapcsolunk, kavarja a levegőt.
De a szelet nem indítja el semmilyen gépezet,nem kavarja akkor hogyan képes ekkora sebességel fújni? Mitől indul be?
Lehet, hogy érdekes fogalmaztam meg a kérdést, de a lényeget talán ki lehet venni mit is akarok megtudni ezzel kapcsolatban.Válaszokat előre is köszönöm:)
környékünkön leginkább a nyugatias szelekre vezethető vissza. ezek a 30-60° között lelhetők fel, a hőmérséklet különbség miatt alakulnak ki. a Nap által felmelegített levegő felszáll és elindul a hideg sarkok felé, ahonnan hideg levegő jön erre. így futóáramlások jönnek létre. a partvidékeknél ciklonok és anticiklonok alakulnak ki, melyeket egészen hazánkig is elhoznak ezek az áramlások. a ciklonok alacsony légnyomású területek, így a kiegyenlítődés felé hajolva "be fog fújni" a szél (a levegő) a közepébe, míg az anticiklonokból (magas légnyomású területek) kifelé fúj a szél.
9-es anyag, így emlékszem, de már 12-es vagyok, ezért a hibákért nem vállalok felelősséget :)
Úgy van ahogy az első válaszoló írta. A Nap felmelegíti a levegőt, bizonyos helyeken erősebben, másutt meg alig. A felmelegedett levegő fölfelé kezd szállni. Ott ritka lesz a levegő, kicsi a nyomása, oda tódúl a hideg levegő egy hideg helyről. Ettől beindul az egész, aztán kavarog.
De még ezen kívül attól is van szél, hogy a Föld forog. Olyan, mint mikor kerékpáron megyünk, úgy tűnik, hogy szembe fúj a szél. Ugyanígy a Föld Nyugatról Keletre forgása miattszembe, vagyis Keletről Nyugatra áramlik a levegő. Ez az Egyenlítő környékén érezhető a legjobban. Ezért a trópusokon jellemző a keleti szél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!