Hány órakor van a Nap a legmagasabb ponton?
szerintem ez változik attól függöen, hogy hol vagy a te idözónádon belül.
MERT én németországban lakom és itt egy órával késöbb megy le a nap, itt még 10-kor világos van. pl Juni 20-án 11:00-kor értünk haza egy partyrtol és még világos volt kb 11:30-ra lett totál sötét.
hozzávetőlegesen 13-kor (nyári időszámítás van!)
kicsit pontosabban:
a teljes kör 360fok. ezt járja be a nap 24 óra alatt.
visszafelé azt jelenti, hogy 1 fokot 0,06666 óra alatt tesz meg.
a greenwichi középidő déljéhez képest pl. Budapesten (kb. 19. hosszúsági fok) 1,26666 órával hamarabb van dél (1óra 16 perc), de ez egy másik időzőzőna (GMT+1) így ez valójában 16 perccel hamarabb, de ügye nyári időszámítás azaz kb. 12:44-kor :)
az előző vagyok.
majdnem eltaláltam: [link]
a különbség valószínűleg abból származik, hogy a nap nem 24 óra és az év sem 365 nap. ebből van némi bizonytalanság, amivel ezen a szinten nem lehet számolni. :)
Igen. Egy fok 4 perc (gyakorlati érték) Tehát minden hosszúsági körön négy perccel később delel a Nap, mint az előzőn. A delel szó azt jelenti, hogy az aznapi legmagasabb ponton van, ez a déli 12 óra. Az így meghatározott időt helyi időnek nevezik. A gyakorlatban nagyon zavaró lenne, ha minden hosszúsági fokon 4 perc eltéréssel járnának az órák. Ezért kell a zónaidő. Egy időzóna 15 fok szélességű. Ezen belül egyformán járnak az órák,(az országhatárokhoz is igazítva)mégpedig az időzónák középső, tehát 7,5 azaz hétésfeledik hosszúsági kör helyi ideje szerint. Amit az órák mutatnak, az a zónaidő. Tehát ha ki akarod számítani, hogy mikor van a legmagasabban a Nap ott ahol laksz, akkor
ki kell keresned a térképen a lakóhelyed hosszúsági körét.Ezután megnézed, melyik időzónában vagy,(nálunk ez a közép-európai zóna) és kikeresed a középső hosszúsági kört. Ha ettől keletebbre van a lakóhelyed, akkor megszámolod, hány hosszúsági körrel vagy keletebbre, azt megszorzod 4-gyel, (mert minden fok 4 perc) ennyit kivonsz az órajárás szerinti 12óra 00 percből. (mert nálad ennyivel hamarabb delel a Nap, mint a középső körön.)Ekkor lesz tehát nálad a Nap a legmagasabb ponton.
Ha a középső hosszúsági körtől nyugatabbra laksz, akkor ugyanígy kiszámolod a távolságot hosszúsági körben, azt megszorzod 4 perccel, és ennyit hozzáadsz az óra szerinti 12 óra 00 perchez. (mert amikor nálad delel a nap, az órajárás szerint már több az idő annyi perccel)Ez esetben tehát ekkor lesz a Nap nálad a legmagasabb ponton.
Ez elvileg az egész évben így van, és az egész Földön. Viszont a gyakorlatban a nyári időszámítást figyelembe kell venni, ahogyan arra egyik válaszoló is felhívta a figyelmet. Nyáron 11 óra a zónaidő a Nap delelésekor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!