A föld kérgében lehetnek akkora még fel nem fedezett barlangok, amikben egész sajátos élővilág alakult ki?
"Magyarország méretű barlang"
Rég beomlott volna, még akkor is, ha tömör gránitból van a mennyezete. Még század akkor barlang sem maradna meg.
A barlangoknak általában - noha sajátos - de rendkívül gyér az élővilága. Mivel tök sötét van, a növények eleve nem tudnak odaköltözni, az állatoknak meg épp emiatt nincs ott mit enni. Azért vannak kivételek.
Voltam egyszer Szlovéniában egy barlangban, amiben az volt a nagy szám, hogy ott él a barlangi vakgőte:
Volt egy kiállítás a barlang élővilágáról, üvegdobozokban volt fekete föld, némelyikben fel lehetett fedezni valami nagyon apró kis rovarokat, de a legtöbben én semmit sem láttam. Pedig volt nagyító is. És persze a fő attrakció, a vakgőte is ki volt állítva. Őt a maga 20-30 cm-ével azért észre lehetett venni. Aranyos kis kétéltű, jobbára átlátszó, csak a kopoltyúja piros.
Visszatérve a kérdésre. Fel nem fedezett barlangok lehetnek, esetleg új fajokat is lehet ott találni, de semmi nagy számra nem érdemes számítani.
A dinoszauruszos barlangot nyugodtan elfelejtheted.
Olyan film is volt, ahol kis kék emberkék gomba alakú házakban laktak, és egyszer egy Hókuszpók nevű gonosz varázsló elrabolta a vezetőjüket.
De mi köze ennek a kérdésedhez?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!