Hogyan keletkezett az anyag és miért van 3 részecskegeneráció (lsd lentebb)?
Elvileg ugye a nagy bummban alakult ki minden (nem a mai értelemben vett anyag). A NB pillanatában közel végtelen sűrűségű és hőmérsékletű volt minden, majd elkezdett tágulni, lehűlni, különböző energiaszintű részecskék voltak (fotonok, elektronok, atomok, stb stb). De ezek honnan erednek? Energiából jöhet létre anyag? Úgy értem, a mai értelemben vett anyag eredete honnan származott? A NB szingularitásában kezdetben nem volt semmi, csak nagy nyomás, meg energia, ami az akkori vákuum cucca volt (és mint ilyen, mindig is létezett a szingularitás sajátosságai miatt), majd ez alakult át a mai anyaggá?
Másik: Úgy tudom, hogy egy protonnak meg az ilyen részecskéknek több generációja van, három. A mostani, hideg, alacsony energiasűrűségű univerzumban már csak alacsony energiájú, harmadik gen. részecskék vannak. Azonban a NB utáni töredékmásodpercekben volt még 2 generáció, aminek eléréséhez nagy energia kell. Azt hiszem ilyet még a CERN-ben sem sikerült elérni. Mi értelme van tehát nekik? Elképzelhető, hogy elég nagy energiára gerjesztve a mostani atomokat szétesnének, és ezért kellettek a többiek?
Az energia és az anyag egyenlő, egymásba képesek átalakulni. Tehát energiából bizony kialakulhat, sőt, folyamatosan ki is alakul anyag, illetve, az anyag is átalakul energiává.
A másodikra nem tudom a választ, nem olvastam még ilyenről, de az csak egy dolog :)
Egyik neves elméletifizikus könyvében olvastam, hogy halmazállapotváltozásként lehet elképzelni az anyag 3 generációját.
A részecsék 3 generációja közt az a különbség, hogy sokkal nagyobb a tömegük egymáshoz képest. És ha csak felgyorsítják őket megfelelő mértékben akkor növekszik annyit a tömegük, hogy úgy viselkednek, mintha átalakulnának egymásba, tehát nem szükséges feltétlenül felhasitani a részecskéket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!