Szerintetek a Galaxisban a többsejtű élet a gyakoribb, vagy az egysejtű?
"Lehet a Földön már élt intelligens, civilizációt létrehozó lény pl 70 millió éve"
Fölöttébb valószínűtlen. Egy értelmes faj kialakulása jópár millió év, és megfelelő alapok (előzmény-élőlények) is kellenek hozzá. Az ember sem csak úgy a semmiből alakult ki, ott voltak az emberszabásúak ill. azok ősei, meg úgy egyáltalán a fejlett emlősök. Mert még az emberszabásúak sem csak úgy tűntek fel, hanem az intelligensebb emlősökkel együtt
70 millió éve még a dinoszauruszok voltak az uralkodó élőlények, ők pedig igen csekély értelműek voltak, ennyi kiderül a fosszíliákból. Abban tehát igazad van, hogy egy sokmillió évvel ezelőtt letűnt civilizáció nyomai teljesenm eltűntek volna mára, de az evolúciós nyomok már nem.
Szerintem az egysejtű, persze, ha létezik idegen létforma, korántsem biztos, hogy a mi fogalmaink szerint sejtes szereveződésű.
Egyébként 1 milliárd évet azért már nem neveznék pillanatnak. :)
A troodonokról és az idevágó Wikipedia szócikkben azt olvastam, hogy egy Dale Russell nevű paleontológus szerint "while its EQ was low compared to humans, it was six times higher than that of other dinosaurs. Russell suggested that if the trend in Troodon evolution had continued to the present, its brain case could by now measure 1,100 cm3; comparable to that of a human."
Vagyis ha 65 millió éven át folytatódott volna a trend, akkor a mai emberéhez hasonlítható agytérfogattal rendelkezne. Ám én nem ismerek olyan fajt, amelynek az evolúciója 65 millió éven át töretlenül fejlődött volna. Már sokkal előbb vagy kihalnak (aszteroida nélkül is) vagy evolúciós zsákutcába jutnak, mint pl. a krokodilok.
"mivel kb olyan intelligens volt, mint egy majom"
Valamit nagyon félreértettél.
Szerintem az említett paleontológus csak jobban tudja nálad. A troodon EQ-ja (encefalizációs hányados) hatszorosa volt ugyan a többi dinoszauruszénak, de az még mindig baromi messze volt a majométól. Hozzáteszem, hogy a legtöbb kollégája még így is erősen túlzónak tartja Dale Russell álláspontját, szóval...
Persze mindenki azt hisz, amit akar. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!