Ki látta? Hullócsillag, vagy üstökös?
Péntek éjszaka (szombat hajnal) 04:00 és 04:10 között(akkor volt szünetem) az üstököst? akkora volt mint egy hulló csillag 4-5x-sa. Zöld csóvája volt. én úgy tudom, hogy csak az üstökösnek van zöld csóvája. vagy nem?
Vagy csak hullócsillag lett volna?
Az egyik munkatársam is látta, nem csak képzelődtem.
Az üstökös a földről nézve lassan mozog, napokig,hetekig látható..Ez a kint van világűrben van, és a nap az "okozója" a csóváját.
A meteor az "népies nevén hullócsillag" szabad szemmel nem látható az űrben csak akkor amikor belép a föld légkörébe ilyenkor az iszonyatos sebességgel érkezve felizzik az atmoszférában,és ott el is ég. Nagy ritkán le ér a földre, méretétől(!) függően tud akár pusztítani is.
Így van, hullócsillagot láttál. Pontosabban olyan meteort, amit a szakemberek "tűzgömb" névvel illetnek. A légkörünkbe hatoló meteoroidok eleinteakadálytalanul haladnak, de kb 500km-es talaj feletti magasság alatt már egyre több levegőmolekulával ütköznek össze. A gyorsan haladó (10-70 km/sec) anyagdarab előtt a levegő részecskéi nem tudnak kitérni, így a meteoroid homlokfelülete előtt egy sűrűbb "levegőpárna" torlódik össze. A heves ütközések során a molekulák álandóan roncsolják a meteoroid felületét, részecskéket tépve ki abból. Az állandó heves ütközés a homlokfelület előtti légsapka molekuláit (amelyek közé egyre több meteoritikus eredetű atom is vegyül) világításra gerjeszti, felvillan a meteor.
Az ionizáció nyomán a nagyobb tömegű meteorokat fénylő utánvilágító csóva követi. Ehhez járul az izzó meteor anyagából lesodort , és gyakran hosszú ideig észlelhető, anyagcseppecskék alkotta csóva is.
Elnézést, ha kicsit hosszadalmas voltam, de a kérdező által látott jelenség nem túl gyakori, de nagyon látványos, és jól megmagyarázható.
Még valami: biztos, hogy meteor volt, mert a jelenség pár másodpercig tarthatott. Az üstökösöket napokig lehet éjszakánként látni az égen.
előzőnek..jó-jó,,de nem kell ennyire szakszerűen..részletesen..
Itt egy hiteles felvétel 1 kanadai rendőrautóból..itt is zöldes-szerű meteor "barátunk".ilyesmit láthattál:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!