Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ki látta? Hullócsillag, vagy...

Ki látta? Hullócsillag, vagy üstökös?

Figyelt kérdés

Péntek éjszaka (szombat hajnal) 04:00 és 04:10 között(akkor volt szünetem) az üstököst? akkora volt mint egy hulló csillag 4-5x-sa. Zöld csóvája volt. én úgy tudom, hogy csak az üstökösnek van zöld csóvája. vagy nem?

Vagy csak hullócsillag lett volna?

Az egyik munkatársam is látta, nem csak képzelődtem.

2009. júl. 12. 06:38
 1/6 anonim ***** válasza:

Az üstökös a földről nézve lassan mozog, napokig,hetekig látható..Ez a kint van világűrben van, és a nap az "okozója" a csóváját.

A meteor az "népies nevén hullócsillag" szabad szemmel nem látható az űrben csak akkor amikor belép a föld légkörébe ilyenkor az iszonyatos sebességgel érkezve felizzik az atmoszférában,és ott el is ég. Nagy ritkán le ér a földre, méretétől(!) függően tud akár pusztítani is.

2009. júl. 12. 08:17
 2/6 anonim ***** válasza:
"csóvájának" bocsi a hibáért.
2009. júl. 12. 08:19
 3/6 dellfil ***** válasza:

Így van, hullócsillagot láttál. Pontosabban olyan meteort, amit a szakemberek "tűzgömb" névvel illetnek. A légkörünkbe hatoló meteoroidok eleinteakadálytalanul haladnak, de kb 500km-es talaj feletti magasság alatt már egyre több levegőmolekulával ütköznek össze. A gyorsan haladó (10-70 km/sec) anyagdarab előtt a levegő részecskéi nem tudnak kitérni, így a meteoroid homlokfelülete előtt egy sűrűbb "levegőpárna" torlódik össze. A heves ütközések során a molekulák álandóan roncsolják a meteoroid felületét, részecskéket tépve ki abból. Az állandó heves ütközés a homlokfelület előtti légsapka molekuláit (amelyek közé egyre több meteoritikus eredetű atom is vegyül) világításra gerjeszti, felvillan a meteor.

Az ionizáció nyomán a nagyobb tömegű meteorokat fénylő utánvilágító csóva követi. Ehhez járul az izzó meteor anyagából lesodort , és gyakran hosszú ideig észlelhető, anyagcseppecskék alkotta csóva is.

Elnézést, ha kicsit hosszadalmas voltam, de a kérdező által látott jelenség nem túl gyakori, de nagyon látványos, és jól megmagyarázható.

Még valami: biztos, hogy meteor volt, mert a jelenség pár másodpercig tarthatott. Az üstökösöket napokig lehet éjszakánként látni az égen.

2009. júl. 12. 11:15
 4/6 dellfil ***** válasza:

Az előző vagyok. Egy kis "kedvcsináló"...

[link]

[link]

[link]

2009. júl. 12. 11:23
 5/6 anonim ***** válasza:

előzőnek..jó-jó,,de nem kell ennyire szakszerűen..részletesen..

Itt egy hiteles felvétel 1 kanadai rendőrautóból..itt is zöldes-szerű meteor "barátunk".ilyesmit láthattál:

http://www.youtube.com/watch?v=DxLB3vnLbcs

2009. júl. 12. 11:29
 6/6 A kérdező kommentje:
köszi a válaszokat. az utolsó válaszolónak: igen ilyen volt, csak a végét nem láttam, mivel 2 épület között haladt el, mikor megláttam :D :D :D :D
2009. júl. 12. 23:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!