Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Szeretnék előállítani vákuumot...

Szeretnék előállítani vákuumot! Hogyan csinálhatom meg? Esetleg kiszivattyúzni a levegőt vhogyan? De hogyan? Én egy üvegcsöben szeretnék vákuumot előállítani!

Figyelt kérdés
2009. júl. 10. 22:58
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Csak részleges vákuumot tudsz előállítani.Teljeset nem,mindig marad bent valamennyi levegő.Az üveg csövedet meg összeroppantaná a kinti légköri nyomás, kicsit erősebb anyag kéne. Mondjuk egy hűtőgép kompresszor szívó oldalát használhatod ha ilyet szeretnél barkácsolni. Bár.. semmi különös nem történne nem látnál semmi extrát..
2009. júl. 10. 23:10
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Orvosi fecskendőt javasolok (tű nélkül, persze).

Befogod a végét, kihúzod a másik végét... egész tűrhető vákuum lesz benne.

2009. júl. 11. 01:00
 3/8 anonim ***** válasza:

De ne az ujjaddal fogd be a végét, mer az fájna :D

Amúgy semmi extra nem lenne, minek neked vákum? :)

2009. júl. 11. 10:57
 4/8 A kérdező kommentje:
Azért kellene mert láttam tv-ben egy kisérletet hogy a krapek egy átlátszó üvegbe csinált vákuumot és benne volt egy vasgolyo és az ugy viselkedett mintha a világürben lett volna,tehát szépen csak lebegett benne.Mondjuk nem teljesen lebegett hanem szépen lassan esett benne.Szal tök látványos volt az egész!Mint a világürben!
2009. júl. 11. 11:07
 5/8 dellfil ***** válasza:
100%

Helló!

Bocsi, de ki kell, hogy ábrándítsalak. A vákuumban, ha lebegnek a testek, az nem a vákuum meglététől van. A vákuum önmagában nem okoz súlytalanságot. A tehetetlenségi pályán mozgó tárgyak a súlytalanok. A világürben tehetetleségi pályán mozognak a tárgyak. (a tömegük azért megvan) Minden ami anyag, van egy elválaszthatatlan tulajdonsága, hogy vonzása van. Igaz, mérhetetlenül kicsi. Ezért van, hogy a hétköznapi méretű tárgyaknál gyakorlatilag nem vesszük észre ezt a vonzást.

Egyébként, ha van hagyomános képcsöves (CRT) televíziód, ott a vákuum a képcsőbe zárva. (méghozzá igen jó vákuum, mert csak akkor működik a képcső) Ezért is veszélyes összetörni a kidobott, és nem "lelevegősitett" képcsöveket. Négyzetcentiméterenként egy kg súly nehezedik az üvegballon falára, a légkör súlya. (a légkört is az előbb emlitett gravitáció tartja a Föld felszinén)

Én inkább egy üvegbúrát javasolnék, ( a forgóingás órák pl. ilyen búra alatt vannak) az alól megpróbálhatod kiszivattyúzni a levegőt, de ne számíts semmi látványos eredményre, hogy lebegni fognak benne a tárgyak.

2009. júl. 11. 14:12
 6/8 anonim ***** válasza:

Valamit ott nagyon eltévesztettél. A vákuum nem csinál súlytalanságot!

Vákuumban GYORSABBAN leesnek a testek! Merthogy nincs ott a leveg ellenállása... egy pehelytoll éppen olyan gyorsan zuhan le, mint egy kődarab. Elég megrázó látvány.

2009. júl. 12. 00:42
 7/8 anonim ***** válasza:
A házi eszközökkel megvalósítható legjobb vákuum a Torricelli-űrben áll fenn, tehát szerezz jó sok higanyt és egy igen masszív, egy méter hosszú üvegcsövet - a többit meg nyilván tudod.
2009. júl. 13. 07:15
 8/8 DexaN válasza:
Kicsiben én is fecskendőznék, de nekem pl szilikon és műgyanta öntésnél légtelenítésre kellene, a hűtőgépkompresszorbál nem tudom mennyire üzemszerű hogy füst jön a kimenő csőből (szétszedtem a kompresszort és nem találtam elváltozást). Most azon gondolkozok hogy a nagy kompresszorommal is előlehetne-e állítani, csak nem tudom hogy mennyire szeretné (GEKO 2,2kW, 430L/perc 50L 8bar)
2017. dec. 15. 22:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!