Mi az oka annak hogy amerikában rengeteg tornádó ki tud alakulni nálunk meg egy sem?
Figyelt kérdés
úgyértem nálunk is vannak szupercellák, heves zivatarok de mi kell ahoz hogy tornádó is legyen?#tornádó.usa
2012. jún. 26. 15:57
1/8 anonim válasza:
Röviden:
Az egyenlítő mentén a legnagyobb a párolgás és a föld forgása az oka ,hogy abba az irányba haladnak (coriolis erő) a ciklonok. Meleg és nedvesség kell nekik ez adja az erejüket,amit a szárazföldbe jutva fokozatosan elveszítenek...
2/8 A kérdező kommentje:
USA-ra gondolotam amúgy meg Oklahoma Kansas Nebraska térségekben szoktak a legizmosabb tornádók lenni pedig azis a szárazföld kellős közepén van
2012. jún. 26. 16:22
3/8 anonim válasza:
Itt is vannak, csak picik. Amerikában minden nagyobb, megalomán társadalom!
4/8 anonim válasza:
Magyarországon is vannak tornádók, csak kisebbek.
5/8 anonim válasza:
Lényegében az az oka, hogy az USA központi részén lévő nagy síkságon a különböző irányból fújó szelek fékezés nélküé összekeveredve nagyon erős örvényeket hoznak létre. Nálunk a sokfelé elterülő hegységek miatt erre nincs lehetőség, legalábbis akkora mértékben.
Ezt a cikket érdemes megnézni: [link]
6/8 A kérdező kommentje:
sajnos nem tudok angolul... egyként már olvastam róla csak azt nem értettem ha itt is bír lenni labilis légkör kit tud alakulni heves zivatar jégesővel akkor mi hiányzik egy tornádóhoz :)
2012. jún. 26. 21:50
8/8 A kérdező kommentje:
ebből csak azt nem értem és sehol nem találom hogy mégis mi az isten az a magassági teknő? xD
2012. jún. 27. 10:52
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!