Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Különböző fémek miért lépnek...

R Daneel Olivaw kérdése:

Különböző fémek miért lépnek kémiai reakcióba a vízzel?

Figyelt kérdés

-A Na és K miért bontja a fenolftaleines vizet ?

-A K reakciója miért hevesebb ?

-Mg-al és Ca-al miért kevésbé heves a reakció ?

-A Mg miért csak akkor bontja a vizet ha a felületét megcsiszoljuk, és forró vízbe dobjuk?

-Mik a reakcióegyenletek ?

2012. jún. 19. 23:57
 1/4 anonim ***** válasza:

Mire nem jó egy kémiakönyv...

Azok a fémek reagálnak vízzel amelyeknek negatív a standardpotenciáljuk.

A Na és K épp ezért reagál vízzel, a fenolftalein indikátor csak azért kell benne hogy a keletkező lúgos vegyületeket kimutassa, mivel lúgos közegben a fenolftalein lila színű.

A K-nak alacsonyabb a standardpotenciálja, Ca és Mg-nek valamivel magasabb, valamint a külső elektronok is ennek megfelelően könnyen gerjeszthetőek.

A Mg-n található védő oxidréteget kell lekaparni.

Egyenletek: fém+víz -> fém-hidroxid és hidrogéngáz (ezt már rád bízom, nehogymár én csináljam meg a te feladatodat)

2012. jún. 20. 00:02
 2/4 A kérdező kommentje:
kösz de ez nem feladat én kérdeztem
2012. jún. 20. 00:29
 3/4 anonim ***** válasza:

Mert az alkálifémek standard potenciálja negatív.

A kálium reakciója hevesebb, mivel a kálium standardpotenciálja negatívabb, mint a nátriumé, melynek következtében, olyan heves reakció zajlik le, hogy lánglobbanás figyelhető meg. (nátrium esetében nem, de ha egy helyben tartjuk papírcsónakban, akkor a felgyülemlő hőtől a csónak kigyullad)

Mert a standardpotenciáljuk nagyobb, mint az alkálifémeké.

Tévhit. Elvégeztem a kísérletet a laborba, hideg vízzel is tökéletesen kimutatható a lúgos kémhatás, azaz a magnézium hideg vízzel is reagál.

Reakciók:

Alkálifémek: 2X + H2O = 2XOH + H2 (X=Na,K)

ALkáliföldfémek: Y + 2H2O = Y(OH)2 + H2 (Y=Mg,Ca)

2012. jún. 20. 00:48
 4/4 A kérdező kommentje:
köszcsi
2012. jún. 20. 00:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!