Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hidegben jobban érződnek az...

Hidegben jobban érződnek az illatok/szagok?

Figyelt kérdés

Mintha így tanították volna kémiából, és erre a logikus magyarázat, h a hideg levegő sűrűbb, ezért terjed jobban.

De ez tényleg így van??

2012. jún. 18. 22:39
 1/7 anonim válasza:

Szerintem nem. A szagot úgy érezzük, hogy az érzékelt dolognak a mikroszkopikus részei a levegőbe jutnak, onnan pedig az orrunk nyálkahártyájára.Márpedig melegben fokozottabban jutnak az apró részecskék a levegőbe.

Azt biztosan tudom, hogy ha szagtalanítani akarunk valamit, akkor hideg vízben kell kiöblíteni, pl. hamutálat.

2012. jún. 18. 22:50
 2/7 anonim ***** válasza:
Érdekes kérdés:) Szerintem fordítva van. A meleg és pára jobban szállítja a szagokat és a tapadást is elősegíti a nyálkahártyán.
2012. jún. 19. 09:20
 3/7 anonim ***** válasza:
Nagymamám régi, dobbantós budijának sokévi, többé-kevésbé rendszeres használatából szerzett tapasztalatom alapján télen alig lehet kibírni a szagot, nyáron viszont simán.
2012. jún. 19. 10:13
 4/7 A kérdező kommentje:
10:13 as, épp ezért kérdem én is, mert ugyanezek a tapasztalataim :P
2012. jún. 19. 12:57
 5/7 anonim válasza:

Az első vagyok megint.

A Vituki (Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet) oldaláról idézek:

"a bűzkeltő anyagok keletkezése, felszabadulása, illetve terjedése magasabb hőmérsékleten nagyobb mértékű."

Nem lehet, hogy a pottyantós vécé szagát azért érezzük jobban télen, mert olyankor alig vannak szaglási ingerek, míg nyáron tele van a természet mindenféle illatokkal?

2012. jún. 19. 22:43
 6/7 Ilona55 válasza:

Sajnos a választ én sem tudom. De az biztos, hogy most, hársfavirágzás idején este illatoznak erősen a fák, amikor hűvösebb van.

Hátha érkezik rá egyszer magyarázat.

2014. jún. 19. 10:36
 7/7 anonim ***** válasza:

#2-es vagyok

Én úgy gondolom hogy télen azért érezzük jobban a trágya stb szagot,mert az meleg anyagból származik másrészt a többi ,ami szagot bocsájtana ki kevesebb van vagy hideg és nem tud felszabadulni a szag.

2014. jún. 19. 10:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!