Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha villámlik és nagy vihar...

Ha villámlik és nagy vihar van mennyi az esélye hogy belémcsap? És tényleg 20 méteren belül a legmagasabb pontba csap bele? Vagy hogyvan ez? Mi az elve a villámnak?

Figyelt kérdés
2009. júl. 5. 19:31
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Pontos elve nincs. Annyi biztos, hogy a leg jobban vezető pontot keresi meg és oda csap le.

Ez a 20 méteres dolog szerintem csak legenda.

Láttam már olyat, hogy nem a 150m-es toronyba csapott bele henem mellette 5m-re a vas kerítésbe, mert az "szerinte" jobban vezet.

2009. júl. 5. 19:43
 2/10 anonim ***** válasza:
66%
Mindig a legrövidebb utat választja, vagyis szinte mindig a magas dolgokba csap bele. Na most mi számít magasnak. Ha az Alföldön mész, akkor te leszel a legmagasabb pont és beléd fog csapni, de ha az Északi-középhegységben sétálsz, akkor valószínűleg nem te leszel a legmagasabb pont (már csak azért sem, mert nagyon erdős) és akkor nagyon minimális az esélye, hogy beléd csapjon.
2009. júl. 5. 19:44
 3/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm :) Csakmert kikéne mennem az utcára de ilyen időben:S:S:S a fenének sincs kedve, és csak úgy felötlött bennem a kérdés :)
2009. júl. 5. 19:55
 4/10 anonim ***** válasza:
80%

Csak az a lényeg, hogy ha nagy nyílt területen vagy akkor villámlásnál keress védett helyet, autót, házat bármit. Fa alá se állj. A villám kiszámíthatatlan sajnos.

Ha semmit sem találsz a nagy pusztában, akkor feküdj a földre. De ez nem gyakori eset.

2009. júl. 5. 19:57
 5/10 anonim válasza:
52%
Ha nyílt terepen vagy guggolni kell és lehetőleg lábújhegyen. Elég nehéz :), de természetfilmben láttam.
2009. júl. 5. 21:37
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Nincs szigorú elve, ezt jól leírták előttem. Ha a közelben csap le, az is okozhat áramütést elektromos megosztás vagy a kisülés "visszaverődő" haladása révén. Az emberi test elég jó vezető, ezért "szeret" belecsapni, ha nincs a közelben sok még jobb vezető.
2009. júl. 6. 11:34
 7/10 anonim ***** válasza:
25%
Hordjál magadnál aranykarót, aztán ha vihar van szúrd le és állj odébb. Sőt, inkább menj messzebb és fordulj el. Abba biztos belecsap. Sőt, tegyél rá egy kenyeret is, és tudsz magadnak csinálni gyémántot...
2009. júl. 7. 16:56
 8/10 ToXeN ***** válasza:
78%
Tilos lefeküdni... összezárt lábbal le kell guggolni
2009. júl. 11. 21:44
 9/10 anonim ***** válasza:
nem a legmagasabb pontba csap bele és nem a legrövidebb úton. töltött részecskék kisülése két pont között ennyi.
2009. júl. 12. 16:12
 10/10 anonim ***** válasza:
utolsó vagyok,elektromosan töltött részecskék így pontosabb.
2009. júl. 12. 17:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!