Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi az oka, hogy a Nap mikor...

Mi az oka, hogy a Nap mikor felkel, fehéres, kékes színűvé színezi, míg amikor lemegy piros színűvé színezi az égboltot?

Figyelt kérdés
2012. jún. 17. 21:09
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

10-es!

Mi a gondod, nem értem! Akarsz róla beszélni? Tettem fel egy kérdést, mert ez az oldal erre való volna, nemde?

Majd jössz te és leszólsz ezért. Hát... okos dolog lenne ez? Válaszolni nem tudsz, beszólni igen!

2012. jún. 19. 09:10
 12/15 naphtha válasza:

Ha a kisebb hullámhosszúságú fény, jobban szóródik, mint a nagyobb, akkor könnyen belátható, hogy a naplemente irányában a vastagabb légkörön áthatolva energiáját is elvesztheti, egyszerűen elnyelődik. A hosszabb hullámhosszúságúak viszont szinte szóródás és energiaveszteség nélkül áthaladnak még ezen a vastag légrétegen, és mivel csak a vöröshöz közeli színek képesek erre, ezek jutnak a szemünkbe.

Tehát ezért vörös a lenyugvó, vagy kelő Nap színe.

2012. jún. 19. 13:47
 13/15 anonim ***** válasza:
de megintcsak nem ez volt a kérdés :D
2012. jún. 19. 15:11
 14/15 anonim ***** válasza:
Elhalványultak már a fizikai ismereteim, de úgy gondolom a jelenség talán a nap fehér fényének felbontásával magyarázható. Hasonlóan a szivárványhoz, amit vízcseppek okoznak, a légkör is képes összetevőire bontani a fényt, prizmaként viselkedik. A szinek nem egyformán térülnek el, a kék kevésbé, a vörös jobban. Ezért napkeltekor előbb a kéket pillantjuk meg, alkonyatkor viszont azt már nem látjuk, de a vörös jobban beszedi a kanyart, és még látható marad... Az égbolt szine meg attól függ, milyen színű fény esik rá.
2012. jún. 19. 17:22
 15/15 reményhal válasza:

Nem lehet, hogy bár a felkelő és lenyugvó nap ugyan olyan (vagy legalábbis hasonló) vastagságú légkörön süt át, de hajnalban az éjszakai hidegebb, napnyugtakor pedig a nappali (melegebb) légkörön keresztül süt. Így a légréteg "vastagsága" ugyanakkora, de a sűrűsége más, tehát máshogy töri/szórja a fényt.

Ez nem tudományos, csak elgondolkoztam rajta és ide jutottam.

2012. jún. 19. 23:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!