Pont ilyen kérdést vártam. :P
A kvazárok hatalmas égitestek, amiket csak azért észlelünk/látunk, mert hatalmas a fényük (300.000x akkora is lehet, mint egy csillagé). A legközelebbi kvazár is hatalmas távolságra van tőlünk (több milliárd fényévre), és először csillagnak hitték. A Cambridge-i egyetem fedezte föl, és a Cxxx (az x egy szám) besorolást adta neki, (már nem emlékszem pontosan erre a háromjegyű számra).
De mi is az a kvazár?
A kvazár igazából egy hatalmas tömegvonzású fekete lyuk. Akkora mágneses tere van, hogy amikor beszívja a gázokat, azok ezen a mágneses téren súrlódva olyan hatalmas fényt adnak, mint már említettem.
A kvazárnak több elnevezése is van, a másik a "blazár". Tulajdonképpen a két égitest ugyanaz, csak más szögből látjuk őket. A kvazár a mágneses terén súrlódó gázhalmaz tengelyét merőlegesen tartja felénk, így a lehető legjobban látjuk azt. A blazár 90°-nál kisebb szögből látható tőlünk, ezért egy ovális alakzatot figyelhetünk meg. Illetve van az a fajta kvazár vagy blazár is, ami teljesen fénytelen, mert párhuzamos a mi látószögünk és az ő mágneses terének a tengelye. Ezek a rádiógalaxisként emlegetett égitestek, de nyilvánvalóan még egyet se fedeztek föl (mert ugye fénytelenek), de egyértelműen létezhet ilyen is.
Remélem segítettem. :D
"tudtommal a feketelyuk elnyel mindet"
Igen, az eseményhorizont mögül nem térhet vissza semmi. De az eseményhorizonton kívül olyan erő hatnak, amik azt az anyagsugarat (jet) kilökik az űrbe. Konkrétan a lyuk körül keringő akkréciós anyagkorong mágneses mezeje okozza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!