Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Kvazárokról mit lehet tudni?

Kvazárokról mit lehet tudni?

Figyelt kérdés

2012. jún. 6. 23:28
 1/6 anonim ***** válasza:
2012. jún. 6. 23:52
 2/6 A kérdező kommentje:
ugyanezt találtam, de laikus nyelven ha eltudná magyarázni valaki azt megköszönöm! :)
2012. jún. 6. 23:55
 3/6 anonim ***** válasza:
Nagy valószínűséggel korai (párszáz millió és pármilliárd fényév közötti távolságú) galaxis, amit a közepén lévő nagyon nagytömegű fekete lyuk és a körülötte keringő akkréciós korong táplál energiával. Ez nem biztos, de egyelőre ez a legvalószínűbb.
2012. jún. 7. 10:31
 4/6 anonim ***** válasza:
53%

Pont ilyen kérdést vártam. :P

A kvazárok hatalmas égitestek, amiket csak azért észlelünk/látunk, mert hatalmas a fényük (300.000x akkora is lehet, mint egy csillagé). A legközelebbi kvazár is hatalmas távolságra van tőlünk (több milliárd fényévre), és először csillagnak hitték. A Cambridge-i egyetem fedezte föl, és a Cxxx (az x egy szám) besorolást adta neki, (már nem emlékszem pontosan erre a háromjegyű számra).

De mi is az a kvazár?

A kvazár igazából egy hatalmas tömegvonzású fekete lyuk. Akkora mágneses tere van, hogy amikor beszívja a gázokat, azok ezen a mágneses téren súrlódva olyan hatalmas fényt adnak, mint már említettem.

A kvazárnak több elnevezése is van, a másik a "blazár". Tulajdonképpen a két égitest ugyanaz, csak más szögből látjuk őket. A kvazár a mágneses terén súrlódó gázhalmaz tengelyét merőlegesen tartja felénk, így a lehető legjobban látjuk azt. A blazár 90°-nál kisebb szögből látható tőlünk, ezért egy ovális alakzatot figyelhetünk meg. Illetve van az a fajta kvazár vagy blazár is, ami teljesen fénytelen, mert párhuzamos a mi látószögünk és az ő mágneses terének a tengelye. Ezek a rádiógalaxisként emlegetett égitestek, de nyilvánvalóan még egyet se fedeztek föl (mert ugye fénytelenek), de egyértelműen létezhet ilyen is.

Remélem segítettem. :D

2012. jún. 7. 17:46
 5/6 A kérdező kommentje:
De én ezt nem értem tudtommal a feketelyuk elnyel mindet, de a kvazár több millió kilométeres forró gázcsóvát lövel ki magából. Akkor hogy is van ez?
2012. jún. 7. 22:58
 6/6 anonim ***** válasza:

"tudtommal a feketelyuk elnyel mindet"

Igen, az eseményhorizont mögül nem térhet vissza semmi. De az eseményhorizonton kívül olyan erő hatnak, amik azt az anyagsugarat (jet) kilökik az űrbe. Konkrétan a lyuk körül keringő akkréciós anyagkorong mágneses mezeje okozza.

2012. jún. 10. 22:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!