Rézedényben miért nem lehet savas ételt tárolni?
Mert a sav oldja a rezet, pontosabban reakcióba kerül vele.
Jóval körültekintőbb használatot igényelnek az alumínium és réz belsejű edények, mert a savas közeg mindkettőnél korróziót okozhat.
Ezért savanyú, savas hatású (pl. ecet, paradicsom) ételeket nem tanácsos ezekben tárolni, készíteni.
A kioldódó alumíniumot mozgásszervi panaszokkal és az Alzheimer-kór kialakulásával is kapcsolatba hozták, bár erről hiteles információt nem sikerült szereznünk. A kioldódó réz szintén mérgezést okozhat.
Itt egy egyenlet mondjuk sósavval (mert az a legegyszerűbb, bár nem hiszem, hogy sósavat tárolnál benne :D):
Cu(II.) + 2HCl = CuCl2 + H2
Kiválik a hidrogén, és marad egy só. Ez a lényege, bármilyen savval is egyesül.
Hát kevés élelmiszerről tudom, ami sósavat tartalmazna.
Élelmiszer savak: citromsav , borkősav , almasav , fumársav és a tejsav.
Aszkorbinsav, Édességekben előfordul még vajban, sztearinsav.
S még számos savakat lehet felsorolni, amik különböző adalékanyagban az élelmiszerekbe kerül, tartósítóként, ízfokozóként, aromaként. sötöbörö... sötöbörö...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!