Ha nyitva van az ablak, és kint melegebb van, majd kint csökken a hőmérséklet, de kint még mindig melegebb van, akkor miért csökken bent is?
Ez nem törvényszerű, de speciális esetben előfordulhat.
A falak belső fele még nem melegedett fel, tehát a 24 fokos léghőfok úgy áll elő, hogy a nyitott ablak fűtő és a falak hűtő hatása azt eredményezi. Ha a kinti hőfok csökken két fokot, akkor az egyensúlyi pont is eltolódik - de szinte biztos hogy kevesebbet, mint kettő fok. Akkor lehet véletlenül az is pont kettő, ha a belső falak a kinti lehűlés közben közben pont a megfelelő tempóban melegszenek.
Tehát egy könnyűszerkezetes épületben esetleg 27 fok lesz, és ha a kinti csökken 27-re, akkor a benti marad 27. Vagy egy méteres falú régi épületben a benti 24 csak 23-ra csökken, ha a kinti 28-ról 26-ra.
De nem annyira áll be, csak mondjuk még csak annyi ideje volt kinyitva, hogy csak annyit emelkedett a hőmérséklet.
De azt értem, hogy mondjuk a fal 15 fokos, a levegő 24, és a fal hűt valamit rajta, ha bezárom az ablakot. De ha nyitva marad, és még mindig melegebb van kint, mint a benti levegő, akkor még mindig melegítenie kéne a benti levegőt, csak esetleg nem olyan sebességgel, mint amikor kint pár fokkal melegebb volt. Meg persze biztos van valami a falas dologban is, de én úgy vettem észre, hogy ha becsukom az ablakot, akkor lassabban hűl le a benti levegő, mint ha a külső hőmérséklet csökken nyitott ablaknál, még ha melegebb van kint akkor is. Ezért rejtélyes ez nekem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!