Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Kémia feladatsor. Igaz, hogy...

Kémia feladatsor. Igaz, hogy a kémiai reakciók sebessége katalizátor alkalmazásával megnövelhető? És hogy exoterm folyamatoknál a hőmérséklet csökkentésével nő a sebesség?

Figyelt kérdés

Én úgy tudtam, hogy a katalizátor csökkenti az aktiválási energiát, de gyorsítja is ezzel a folyamatot?

Az pedig ha jól tudom igaz, hogy ha a hőmérsékletet csökkentem, akkor a növekedés azaz az exoterm folyamat irányába tolódik el. De ez a sebességet nem növeli?

A megoldás szerint az első kérdés igaz, a második nem.

2012. máj. 15. 17:05
 1/3 anonim ***** válasza:

A 2. kérdés ezek szerint rossz lett. Vezessük le!

Kiindulási anyag(ok)->Exoterm reakció->Keletkezett anyag(ok)

Keletkezett anyag(ok)->Endoterm reakció->Kiindulási anyag(ok)

Az exoterm folyamat azt jelenti, hogy a Q(r) (reakcióhő) negatív előjelű, és a környezet felmelegszik. A kémiai folyamatok az egyensúlyra törekednek, azaz ha növelem a hőmérsékletet, ő a hőmérséklet-csökkentő reakciónak kedvez. Azaz eltolja a folyamat sebességét a kiindulási anyag felé, mert az csökkenti a hőmérsékletet. Azaz pont hogy nem az exoterm, hanem az endoterm folyamat felé.

Nem nehéz, csak végig kell gondolni.

Remélem, érthető volt.

2012. máj. 15. 17:18
 2/3 A kérdező kommentje:

de a hőmérsékletet csökkentettem!!

Ha pedig csökkentem, akkor a hőmérséklet-növelő irányba, vagyis exoterm felé tolódik el nem?

Szerintem itt a bökkenő valami olyasmi lehet, hogy attól a sebesség nem nő vagy nemtom... Ezt nem vágom csak..

2012. máj. 15. 17:32
 3/3 anonim ***** válasza:

Minden folyamat sebessége nő a hőmérséklet emelésével!!! Ez egy nagyon alapvető jelenség, ami azzal függ össze, hogy magasabb hőmérsékleten több produktív ütközés történik, és a részecskék több energiával is rendelkeznek. Ugyanez visszafelé is igaz: a hőmérséklet csökkentése minden reakció sebességét csökkenti.

A katalizátor lényege, hogy gyorsítja a kémiai folyamatot sebességét.

Ami bezavar, az az egyensúly... a katalizátor nem befolyásolja az elért egyensúlyt, míg a hőmérséklet igen. A hőmérséklet növelése mindig az endoterm irányba tolja el az egyensúlyt, de az egyensúly gyorsabban beáll a gyorsabb reakció miatt.

Tehát megoldásod jó. elsö állítás igaz, a második hamis.

2012. máj. 15. 17:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!