Ilyenkor mi történik? /bővebben lent/
Szóval vegyünk egy lézerceruzát,vigyük az űrbe,kapcsoljuk be,és pörgessük meg.Ugye ekkor a ceruza a saját tengelye körül forog,egyszer egyik,másszor a másik vége van egy adott helyen.
A lézer fénysebességgel halad.Tegyük fel,hogy a lézernyaláb 1 fényév hosszú.Ilyenkor a ceruza egyik,illetve másik vége pl 3 másodpercenként változtatja helyét.És a kilőtt fény???
Mert ha az is 3 másodpercenként,akkor az 1 fényév távolságban lévő fény bőven túllépi a fénysebességet,mivel 6 másodperc alatt ugyanoda kéne eljutnia egy ekkora távolságon....De ez meg nem lehetséges...
Szóval ezen agyalok pár napja,de nem tudom,ilyenkor mi van...
Nem vagyok szakértő, de nem követtél el itt egy logikai hibát? Attól, hogy -elindítod- a fényt, annak ugyanúgy egy év kell majd hogy egy fényév távolságot megtegyen. Nem egészen értem miből gondolod hogy a ceruza forgási sebessége (3 mp) meg kell egyezzen azzal amíg a fény eljut A-ból B-be (1 év).
Azt mondod hogy a nyaláb 1 fényév hosszú. Az azt jelenti hogy 1 éven át egy irányba állt a ceruza és így kaptál egy ilyen hosszó sugarat. Amint elfordítod a ceruzát ezt megszakítod vagy legalábbis nem lesz egyenes vonal. Elvileg ha van egy folyamatosan forgó fényforrásod akkor egy csigavonalhoz hasonló spirális irányt kapsz amerre a fotonok majd mennek.
Ha valami bonyolultabb modellt használsz akkor elnézést, ennyiből nekem ez nem állt össze...
2 féleképpen értelmezem a problémádat, de a tisztánlátás érdekében le kell egyszerűsítenünk a képet:
Egy olyan teremben vagyunk ami köralakú és a kör sugara 1 fényév. bekapcsolok egy pointert, aminek a fénye egy év múlva látszik a terem falán. Ha egy másodperc alatt 180 fokkal megforgatom a pointert, akkor a jelecske nem egy másodperc múlva fog megjelenni a körszoba másik oldalán, hanem egy év és egy másodperc múlva.
Másik probléma az is lehet, hogy rendben van, hogy egy év múlva jelenik meg, de akkor is, a jel így is 3,14 szer gyosabb a fénynél, ha a falat vizsgáljuk. Csakhogy ez nem számít a sebbességhatár megszegésének, ugyanis az csak testekre vonatkozik és nem mondja ki, hogy egy optikai csalódás nem haladhat gyorsabban a fénynél. Lekönnyebben úgy lehet megérteni, hogyha elképzeled a számítógépeken megjelenő telepítés állapotát jelző csíkot. Nos azt is megoldhatnánk, hogy gyorsabban menjen a fénynél, és mégsem sértenénk meg semmilyen törvényt, ugyanis Tulajdonképpen arról van szó, hogy az egymás mellett lévő pixelek a köztük lévő távolság/ fénysebesség időhöz képest gyorsabban váltanak színt.
Valóban,úgy értettem,csak nem írtam,hogy a fény már 1 éve utazik álló ceruzából...
Én is valamiféle spirálra tippeltem volna,de nem voltam benne biztos.De most esett le,hogy ha 1 év elteltével elfordítom a ceruzát,akkor az 1 éve haladó fotonhoz már nem sok köze van...:)
Köszi a választ. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!