Tisztelettel! Kérdezném mi a különbség a sáfrány, mint fűszer, és a tavaszi kikerics, és a többi kikerics faj közt? Ill, van-e MO-n Sáfrány fűszer, hol?
A sáfrányos szeklice csak sáfrányos színt kölcsönöz az ételnek, íze viszont szinte egyáltalán nincs, míg az igazi sáfránynak azért van.
Magyarországon elég nehéz igazi sáfrányhoz jutni, drágább is, a legdrágább fűszernek számít a mai világban is.
Amit csak úgy akármelyik boltban veszel, az nem igazi sáfrány, hanem sáfrányos szeklice, egy másik faj, nincs sok köze az igazihoz.
A 3. válaszolónak igaza van a sáfrány mint füszer a Crocus sativum bibéjéböl készül. Mivel igen sok növény kell ahhoz, hogy elegendö füszer legyen belöle és csak kézzel lehet szedni, igen drága. Jellegzetes ize és szne van.
A sáfrányos szeklice szinben hasonló, de az iagzi ize/illata hiányzik belöle. Sok helyen (piacok, külföldön - Törökország, Görögország - ) az igazit ehhez keverik, mert ránézetre nehéz megmondani, hogy melyik füszerröl van szó.
A kikericsfajok mindegyike nagyon erösen mérgezö, ezért nem szabad fogyasztani.
Igazi sáfrány a Herbáriánál, gyógynövényboltokban vagy gyógyszertárakban lehet kapni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!