Föld–Hold távolság 1,3 fénymásodperc, szóval nem lehet, hogy ez kavar be.
2012. ápr. 30. 10:41
2/9 Smartguy86 válasza:
Attól, hogy látjuk az égen a Napot még takarhatja a Hold egy részét a Föld. A Föld sokkal nagyobb, mint a Hold. Nem véletlen, hogy lehetséges olyan, hogy félholdat látsz :D Pont ezért van.
2012. ápr. 30. 12:08
3/9 Smartguy86 válasza:
Amúgy meg: a Föld gömb alakú, ezért egy pontjáról láthatod a Holdat is úgy, hogy vele szemben meg látod a Napot is. Ha kocka alakú lenne, akkor nem látnád :D
2012. ápr. 30. 12:13
4/9 anonim válasza:
Ezt pár éve én is benéztem, a hold legtöbbször nem azért félhold, mert a föld árnyékolja. Az csak a holdfogyatkozásnál van, ami ritka.
A félhold általában azért félhold, mert a nap csak a felét süti. A másik része árnyékban van (a saját árnyékában), tehát az a rész teljesen sötét, beleolvad a háttérbe, az űrbe.
2012. ápr. 30. 13:22
5/9 A kérdező kommentje:
Smartguy86
Olyan esetről beszélek amikor a nap és a hold nincs annyira messze egymástól. az általad leírt válaszok arra az esetre vonatkoznak, amikor a nap egészen nyugaton és a hold keleten tartózkodik, ekkor a föld beletakarhat a holdba árnyékot vetve rá.
2012. ápr. 30. 14:16
6/9 A kérdező kommentje:
12:13
Ez pedig egy olyan eset, amikor a hold fele látszódik. (ami jogos a kérdésem szempontjából), de nem ritka az sem amikor a klasszikus "kifli" alak látszik a holdból, amit a hold saját kiterjedésével nem lehet létrehozni.
-
köszönöm az eddigi válaszokat :)
2012. ápr. 30. 14:18
7/9 anonim válasza:
Kérdező, dehogynem. A hold az gömb alakú. Képekkel egyszerűbb belátni a dolgot:
köszönöm szépen a válaszokat, ma is okosabb lettem :)
2012. ápr. 30. 14:40
9/9 anonim válasza:
jaés mégvalami, a hold elég messze van. a föld és a hold közé kb 30x ki lehetne pakolni még a földet. Az ábrázolásokon az egyszerűség kedvéért a hold sokkal közelebb van, mint a valóságban.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!