A fény elhajlása miért mond ellent a newtoni fizikának?
A fénynek nincs tömege.
A gravitáció a tömeggel rendelkező anyagokra hat.
Mégis érzékelhető a "fény elhajlása".
Ebből egyenesen következik, hogy mivel a fény nem hajolhatott el, így a tér hajlik, amin a fény amúgy egyenesen halad át.
Azt Newton is tudta, hogy a fénynek nincsen tömege?
Egyébként én meg úgy tudom, hogy a fénynek csak ún. nyugalmi tömege nincs, de mivel fénysebességgel halad, így van neki. Ha tényleg 0 lenne a tömege, akkor nem is hajolna el, de javíts ki, ha tévedek.
Ki is javítalak - a fény VALÓBAN nem hajlik el. A fény nyílegyenesen halad. A TÉR hajlik el, amint a fény (egyenesen) áthalad.
A fotonnak pedig nulla az invariáns tömege, illetve fénysebességgel haladva sincs tömege (hiszen akkor lenne gravitációs mezője is!)
Illetve kaptam, de arra nem, hogy Newton honnan tudta, hogy a fénynek nincsen tömege?
(Amúgy ez biztos?? a fénysebességgel száguldó fénynek tudtommal van tömege, és igen, egy kis gravitációs mezője is, hát miért ne lenne?)
Newton nem tudta, hogy a fény csakis egyenesen halad, ha erre vagy kíváncsi.
És a kérdésedre nagyon velősen az a válasz, hogy a Newtoni fizikában egy erő.
Az általános relativitás-elméletben (ami ugye Einstein munkája - khm.. szóval ő írta), hanem magának a téridő gőrbületének egyenes következménye. Pl.: ez valószínűsíti a fekete lyukak létezését (melyeket azóta valóban bizonyítottak)
Leegyszerűsítve: a Newtoni fizika fele akkora fényelhajlást jósol, mint ami mérhető, és ami egyezik a relativitáselmélet jóslásával.
A Newtoni fizika alatt most azt értve, hogy a fény tömegével annyiban nem foglalkozunk, hogy azt a tehetetlen és súlyos tömeg egyenlősége miatt kiejtjük - az elhajlást csak a sebesség és a csillag tömege valamint a pálya "csillagközelsége" határozza meg, függetlenül attól, hogy ami elhalad az fény, tyúktojás vagy kisbolygó.
Szóval a fény elhajlása még nem mondana ellent, de a várthoz képest dupla elhajlás, amit ugye valójában tapasztalunk, már igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!