Segítség, Hardy-Weinberg szabály?
Nem értem ezt az idióta feladatot:@
Szóval. Inkább linkelem, az egyszerűbb:
bocs, kicsit hosszú.
Szóval itt a 29. dia.
Nem értem, hogy a nő heterozigótaságának valószínűsége miért 2/3? Egészséges szülei vannak, ő maga egészséges, beteg a testvére, ergo a szülei heterozigóták. Akkor annak a valószínűsége, hogy ő heterozigóta legyen, 1/2.
A pasi esélye a heterozigóta genotípusra 0,39.
És akkor a gyermekük esélye a betegségre 0,5*0,39*0,25=0,04875. Szerintem.
DE MIÉRT 2/3 A NŐ HETEROZIGÓTASÁGÁNAK VALÓSZÍNŰSÉGE?
Bocs, hogy kiborultam, csak baromira idegesít. ha nem jövök rá valamire. Nagyon-nagyon köszi a segítséget:)
köszi, akkor megnyugodtam:)
Épp most gyakorlom emeltre, meg eddig ezt eléggé elhanyagoltam. Már örültem, hogy megy, erre kijön egy ilyen:) De akkor remélem, tényleg ők írtak el valamit. Kösziii:)
Hát nekem már kicsit régen volt az emelt, de anno jól ment a genetika. És én is azt mondanám, hogy 1/2 az esélye a heterozigótaságra.
Hát vagy a feladat van elcseszve, vagy mindketten rosszul gondoljuk:D Majd remélem jön még egy harmadik ember, aki megcáfolja vagy megerősíti a dolgot:))
igen, az lenne a tuti:)
Neked is köszönöm:)
Igen, a szülők heterozigóták. Aa és Aa. A nő nem lehet aa, mert akkor fenotipikusan látszana (ő is fenilketonúíriás lenne), vagyis a Punnet-tábla "négy mezőjéből egy kiesik". Marad három. Hogy a gyereke fenilketonúíriás legyen, heterozigótának kell lennie, vagyis 3-ből 2 lehetőség a jó, az 2/3. Másképp: fenotipikusan egészséges: 3/4 valószínűség. Ez a teljes valószínűségi mező, a többi kizárt (lehetetlen eset). A kedvező eset valószínűsége 1/2 (ennyi a heterozigóta valószínűség). (1/2)/(3/4) = 2/3.
QED.
(Ne görcsölj, csak rosszabb lesz tőle.)
ÁÁÁÁÁÁ és tényleg:O:O
Basszus, köszönöm:)))
Az a vicc, hogy valamelyik nap pont valami hasonlóval találkoztam, és ugyanezen akadtam fenn. Azt hiszem, holnap még egyszer átnézem ezeket a feladatokat, hogy rögzüljenek:)
köszönööööm:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!