OLDÓDÁS az, hogy a málnaszörpöt vagy a citromlevet elkeverjük a vízben?
Tehát mondhatjuk, hogy a málnaszörp és a citromlé feloldódik a vízben?
Szerintem a málnaszörp már oldat, hiszen az cukor vízben oldva (és egy kis málna). Ezt csak tovább higítjuk.
A citromlé meg nemcsak keveredik?
A leggyakoribb oldószer a víz. Ha például egy pohár vízbe cukrot teszünk, akkor az egy oldat lesz. Ebben az esetben az oldott anyag, tehát a cukor szilárd halmazállapotú.
Ha ebbe az oldatba még citromlevet is teszünk, akkor egy új oldatot kapunk, amit limonádénak hívunk. A limonádé tehát egy olyan oldat, amelyben két oldott anyag is van: a szilárd halmazállapotú cukor és a folyékony citromlé.
Főzéskor használjuk a háztartási ecetet, ami szintén egy oldat. Ez egy olyan oldat, amelyben az oldószer a víz, az oldott anyag pedig az ecetsav.
Fizikai oldódaskor az oldószermolekulák köröülveszik az oldandó anyag részecskéit. Ilyen a cukor, só ecet stb oldódása
Kémiai oldódás, ha reakció is történik, pl
HCl + H20 = H3O+. + Cl-, ami természetesen fizikai oldódással is együtt jár, hiszen a két iont is körbeveszik a vízmolekulák.
Nem, nem lényege, és köze nincs hozzá.
Kémiai oldás során vegyi reakció jön létre. A fizikai oldat pedig az elegy egyik formája. Szilárd és folyékony összetevőkből állhat. Az egyik összetevő (oldószer) mennyisége jelentős a másik összetevőhöz (oldott anyag) képest. A víz körülveszi a cukrot, de reakcióba nem lép vele, a cukor nem váli folyékonnyá.
OK, a halmazállapotváltozással hülyeséget írtam.
"A fizikai oldat pedig az elegy egyik formája. Szilárd és folyékony összetevőkből állhat."
Az elegyedés és az oldódás fogalma szerintem nem teljesen ugyan az... Én nem mondanám, hogy az etanol oldódik vízben. Az etanol elegyedik a vízzel, míg a hexanol nem. Ellenben a cukor a vízben jól oldódik. Nem tudom, hogy használják-e ezt a megkülönböztetést, nekem nagyon furcsa azt használni, hogy a cukros víz a tiszta vízben oldódik... szerintem az nem oldódás. :-D Vegyész vagy? Nálatok így mondják? Persze az eredmény alkohol vagy cukor "oldat"...
"A víz körülveszi a cukrot, de reakcióba nem lép vele, a cukor nem váli folyékonnyá."
OK, a cukor oldat nem egykomponensű, de a cukor oldatban a cukor milyen halmazállapotban van? Továbbá a kérdező kérdésére nem látom a választ: oldódás-e, ha egy tömény és egy híg oldatot összekeversz? Oldódás-e, ha egy hideg és egy meleg oldatot összekeversz?
Uff... hát itt aztán mondotok újságot bőven...
Alsós környezetismeret könyvben (!) találkoztam ezzel, és nem értettem... Pedig rég elvégeztem már az általánost..
Köszi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!