Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Lehetséges, hogy amit mi...

Lehetséges, hogy amit mi érzelmekként élünk meg, és érzelmeknek nevezünk, egyszerű biológiai/kémiai reakciók?

Figyelt kérdés
A szerelemnél ugye már kimutatták, hogy milyen folyamatok lépnek működésbe, mely hormonok, stb.. Lehetséges hogy a többi érzelem is csupán kémia? És ha igen, akkor lehet hogy egyszer majd kitalálnak valami féle "boldogság tablettát" vagy "koktélt" (nem drogokra gondolok), amik helyettesíthetik mondjuk a szerelmet?
2012. ápr. 19. 19:26
 1/7 anonim válasza:
100%
Pontos, tudományos megfogalmazással nem tudok szolgálni, de annyit tudok mondani, hogy sok érzelemért (talán az összesért) kémiai anyagok Pl. endorfin, ami egy boldogság hormon vagy dopamin, ami vágykeltő (lásd.szerelem) felelősek és még van egy csomó.
2012. ápr. 19. 19:42
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Igen, ha jól tudom, akkor minden ilyen az agyban lejátszódó kémiai folyamatoknak köszönhető.

"boldogság tabletta"

Már rég óta létezik és MDMA a neve. Ez jelenleg illegális kábítószernek minősül. De olyan, "boldogság tabletta" ami nem kábítószer, olyan nem lesz soha.

A gyógyszer, a kábítószer és a méreg között csupán az adagolás a különbség.

Egyébként tabletta nélkül is (fizikailag) lehet stimulálni az agy bizonyos területeit, hogy felszabadítsa az adott hormonokat, ezt elektromos impulzusokkal teszik (nem elektrosokk).

2012. ápr. 19. 20:10
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Nem lehetséges, hanem tény. Viszont "egyszerűnek" biztos nem az.

"Boldogság tabletta" szerintem nem valószínű, hogy bármikor is lesz, szerintem az agyat ilyen "mélységben" nem lehet csak az anyagcserén keresztül befolyásolni. Elektromos ingerkeltéssel és hasonlókkal együtt talán, de nem vagyok agykutató.:)

2012. ápr. 19. 20:27
 4/7 anonim ***** válasza:
57%
khm. Ezek után megkérdezném a bölcsektől, hogy a hangulatdrogok mit csinálnak? "Boldogság tabletta" gyakorlatilag van ha olyan anyagokat juttatsz a szervezetbe ami dopamin, endorfin előállítására sarkallja az agyat. Majdnem az összes drog ilyen. Mivel a szerelem nagyon összetett érzés, még nem tudták analizálni, hogy pontosan mi okozza, de igen összetett hormonkombó, mert főként dopamint állít elő ilyenkor az agyunk. Mégsem vagyunk szerelmesek a csokiba mert e termék fogyasztásakor is dopamint választ le a szervezetünk. De ami tény, hogy minden kémiai alapú.
2012. ápr. 19. 22:19
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Az ember egy olyan bonyolult anyagi lény, amelynek tudata van, ezért az érzékeléseinek (köztük az érzelmeknek) nevet ad, absztrakt fogalmakat alkot róluk. De az ember anyagi lény, így az érzékeléseinek van anyagi hordozója. Legfeljebb nem ismerjük egyiket másikat, nem tudjuk hogyan hat. De majd rájövünk.
2012. ápr. 20. 08:16
 6/7 anonim ***** válasza:
Én mindig is ezt vallottam, hogy az érzelmek mind kémiai reakciók. Bár annyira összetett érzelmeink vannak, hogy a legtöbb kiváltó okára valószínűleg sosem jövünk rá.
2012. ápr. 20. 14:37
 7/7 anonim ***** válasza:

>egyszerű biológiai/kémiai reakciók

-Nem, hanem bonyolultak :)

-A szerelem egy gyűjtőfogalom...

-Közismert a "nincs ronda/ostoba nő, csak kevés ital" összefüggés, tehát befolyásolható a vonzalom mértéke, ugyanakkor a személyiség tartósan nem iktatható ki. Lásd másnap reggel...

-A szoftver is csak egyszerű elektromosság, mégsem egyszerű, mondhatni tartósan lehetetlen mondjuk egy megdörzsölt ebonitrúddal megváltoztatni egy adatbázis-lekérdezés eredményét. Mégsem "csak elektromosság", az csak a hordozója a struktúrának, ahogy az emberi léleknek az agy.

2012. nov. 26. 22:10

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!