Miképp lassították le a fény terjedési sebességét egy gyalogoséra?
Olvastam egy választ: "A ma létező legjobb kísérletben már annyira lelassították a fény terjedési sebességét, hogy egy gyalogos is lehagyná. "
Hol olvashatnék a dologról részletesebb leírást, és milyen lassítási módokról lehet tudni még ezen kívül?
A fény sebessége mindig ugyanannyi, nem lehet lelassítani.. viszont ez - mármint a fény sebessége - függ attól, hogy milyen anyagban halad, vákuumban a legnagyobb.
Az, hogy egy anyagban mennyi a sebessége az az anyag törésmutatójától függ (n=fény sebessége vákuumban/fény sebessége az anyagban). Tehát ha létrehoztak valami óriási törésmutatójú anyagot (rémlik, hogy én is hallottam ilyet), akkor lehetséges amit írtál.
Ui.: Mióta életemben először tanultam a törésmutatóról általánosban, azóta "álmom" egy hatalmas törésmutatójú "üveg"... aminek az egyik oldalán mindig azt látni ami a másik oldalán mondjuk napokkal hetekkel korábban történt (hisz addigra ér át a fény... szerintem nagyon vicces lenne :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!