Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miképp lassították le a fény...

Miképp lassították le a fény terjedési sebességét egy gyalogoséra?

Figyelt kérdés

Olvastam egy választ: "A ma létező legjobb kísérletben már annyira lelassították a fény terjedési sebességét, hogy egy gyalogos is lehagyná. "

Hol olvashatnék a dologról részletesebb leírást, és milyen lassítási módokról lehet tudni még ezen kívül?

2009. jún. 20. 14:54
 1/8 anonim ***** válasza:
62%
alkohol... :D
2009. jún. 20. 17:40
 2/8 anonim ***** válasza:
77%
ha googleon nem találtál semmit, akkor énis csak az alkoholt tudom ajánlani :D
2009. jún. 20. 21:37
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

A fény sebessége mindig ugyanannyi, nem lehet lelassítani.. viszont ez - mármint a fény sebessége - függ attól, hogy milyen anyagban halad, vákuumban a legnagyobb.

Az, hogy egy anyagban mennyi a sebessége az az anyag törésmutatójától függ (n=fény sebessége vákuumban/fény sebessége az anyagban). Tehát ha létrehoztak valami óriási törésmutatójú anyagot (rémlik, hogy én is hallottam ilyet), akkor lehetséges amit írtál.

Ui.: Mióta életemben először tanultam a törésmutatóról általánosban, azóta "álmom" egy hatalmas törésmutatójú "üveg"... aminek az egyik oldalán mindig azt látni ami a másik oldalán mondjuk napokkal hetekkel korábban történt (hisz addigra ér át a fény... szerintem nagyon vicces lenne :)

2009. jún. 20. 22:37
 4/8 anonim ***** válasza:
88%
Utolsónak: keress rá a "lassú üveg" kifejezésre - talán megtalálod ezt a sci-fit.
2009. jún. 21. 01:13
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
2009. jún. 21. 01:15
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Előzőnek: Huhh ... köszi a novellát! nagyon jó, tényleg... (22:37-es)
2009. jún. 21. 14:12
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
A gyalogos talán kicsit túlzás, de keress rá a Bose Einstein kondenzátumra (Bose Einstein Condensate, BEC), ebben csináltak ilyen trükköket, ugyanis a törésmutatója több tízmillió.
2009. jún. 21. 18:11
 8/8 anonim ***** válasza:
22:37-eshez hozzászólnék: ha lenne olyan lencse, akkor dogánál könnyű lenne puskázni =D
2010. márc. 10. 19:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!