Az aldehidek nátriummal vagy nátrium-hidroxiddal reakcióba lépnek? Ha igen, akkor milyen termékek keletkeznek?
Figyelt kérdés
Mármint a hidrogént helyettesítheti így a nátrium?
Pl. etanallal: CH3COH + Na = CH3CONa + 0,5 H2 (vagy nátrium-hidroxid esetében hidrogéngáz helyett víz)
2012. ápr. 13. 09:50
1/2 anonim válasza:
Én úgy tudom hogy ez a reakció nem játszódik le.Arra gondolsz hogy olyan redoxireakció játszódik le,mint a víz+nátrium esetén?Az aldehidek reakcióikban inkább redukálószerként viselkednek és mivel a nátrium is erős redukálószer ezért nincs reakció.Nem lehet hogy az etanol+nátrium párosításra gondoltál mert az viszont lejátszódik.Nátrium-hidroxiddal sem reagálnak,mivel nincs semmilyen sav-bázis karakterük,tehát közömbösítés sem jön létre.
2/2 A kérdező kommentje:
Igen, az alapján gondoltam, ahogy az alkoholok vagy a karbonsavak reakciója játszódik le nátrium-hidroxiddal vagy nátriummal. De közben rájöttem, hogy a hidroxilcsoport az, ami számít, az aldehideknél meg formilcsoport van, és ebben a szénatomhoz kötődő hidrogént nem lehet kicserélni nátriumra.
Köszönöm szépen a választ!
2012. ápr. 13. 23:28
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!