Mi hétköznapi néven a Kálium-szorbát?
E 202 - Kálium-szorbát
Egyéb elnevezések
Szorbát
Előállítás
A kálium-szorbátot többlépcsős kémiai reakcióval szorbinsavból szintetizálják.
Használat
A kálium-szorbát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint a szorbinsavra (E 200).
Az anyagot emellett a szárított nyers kolbász és sonka felületi kezelésére is használják (max. 1.500 mg/kg).
A borgyártásban is használják, hogy a biológiai savbontók működését gátolják, illetve a maradék cukor utóerjedését megakadályozzák. A borra vonatkozó, különleges előírások miatt azonban a borospalackokon nem kell jelölni.
A kálium-szorbát az aroma- és enzimkészítmények fontos tartósítószere. Kozmetikumoknál és a rágódohánynál is engedélyezett.
Biztonság
A kálium-szorbát veszélytelennek számít.
Az anyagot az emberi zsíranyagcsere teljes mértékben lebontja.
Allergiaszerű reakciókat (kiütéseket) csak bőrtesztek alkalmával figyeltek meg. Ritkán a szorbinsavra és a szorbátokra intoleranciás tünetek mutatkoznak.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
25 mg/kg a szorbinsav és az összes szorbát együttes mennyiségére
Ezekbe a típusokba tartozik
Tartósítószerek
Lásd még
E 200 - Szorbinsav
E 203 - Kálcium-szorbát
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!