Mi a különbség a lendület és a mozgási energia között?
A lendületet úgy kapod, hogy a tömeget a sebességgel szorzod:
I = mv
Mivel a sebesség vektormennyiség, így a lendület is az. Vagyis a lendületnek lesz egy nagysága és egy iránya is (ez fontos).
A mozgási energiát (Ek) úgy kapod, hogy a lendületet megszorzod a sebességgel és elosztod kettővel, vagy máshogyan leírva, a tömeget megszorzod a sebességgel és megint a sebességgel (azaz a sebesség négyzetével) és osztod kettővel. A kettővel való osztást egyketteddel való szorzásként írom fel, azaz így (1/2)*...
Ek = (1/2)*I*v = (1/2)*m*v*v = (1/2)*m*v^2
(Itt a kis kapajel utáni kettes jelenti a négyzetre emelést: ^2)
Mivel a vektor szorzása vektorral (v*v) számot (skalárt) eredményez, ezért az energia nem vektoros mennyiség, nincs neki iránya.
Helyes és igaz az előttem válaszoló írása.
Lendület (impulzus) és Mozgási Energia közötti összefüggéssel szeretném megtoldani amit még gyakran szoktak használni :
Ek= (I^2) / (2*m) azaz a mozgási energia egyenlő a test lendületének a négyzetének és a tömeg kétszeresének arányával. Ha behelyettesítesz a jobboldalon akkor megkapod a mozgási energiát.
->
Ek= (I^2) / (2*m) = (m^2 * v^2) / (2*m) = (m*v^2) / 2 = 1/2*m*v^2
Valamint a lendületet impulzusként is ismerik .. én így tanultam és a másik elfogadott jelölése a P . Ne zavarjon meg ha más irodalomban így találkozol vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!