Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért egyszerűbb télen felfűte...

Miért egyszerűbb télen felfűteni a lakást egy alapos szellőztetést követően?

Figyelt kérdés
Mi ennek a magyarázata?
2012. ápr. 6. 09:56
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Minél egyszerűbb?

A tél eleji felfűtáshez képest például azért egyszerűbb (vagyis inkább gyorsabb és kevesebb tüzelőanyagot igényel), mert akkor a tárgyakat és a falakat is fel kell fűteni, de egy szellőztetéskor a tárgyak/falak nem hűlnek ki nagyon, csak azt a pár köbméter levegőt kell visszafűteni. Ebben pedig a már meleg térgyak is segítenek, melyeket hosszútávon visszafűtünk.

2012. ápr. 6. 10:02
 2/11 A kérdező kommentje:
Annál egyszerűbb, mintha szellőztetés nélkül fűtöttük volna fel, vagyis rövidebb ideig tart. De én nem értem, mert ha szellőztetünk, akkor pont hogy hűlni fog a levegő, ebből következik hogy akkor nehezebb lesz felfűteni, több energiát igényel, hiszen a melegebb levegőt könnyebb felfűteni mint a hidegebbet, hiszen kevesebb energiafelvételre szorul, mert kisebb a hőmérsékletkülönbség. Hol a hiba?
2012. ápr. 6. 10:08
 3/11 anonim ***** válasza:

Ha úgy érted a kérdést, hogy miért lehet gyorsabban felfűteni egy szobát szellőztetés után, (mármint ahhoz képest, mintha szellőztetés nélkül próbálnád), akkor a légnedvességre tippelnék.

A vizet elég energiaigényes melegíteni, ergo a kintről beengedett hideg, azaz kevés vizet tartalmazó levegővel együtt kevesebb vizet melegítesz. De lehet, hogy ez hülyeség.

2012. ápr. 6. 10:11
 4/11 anonim ***** válasza:
Ez nyilvánvalóan nem igaz. A hiba benned van.
2012. ápr. 6. 10:11
 5/11 anonim ***** válasza:
Mire alapozod a megállapításod? Úgy érzed, vagy a hőmérőt figyeled? A hőérzet csalóka dolog, függ a páratartalomtól, az aktuális egészségi állapottól. A többit az első válaszoló egyértelműen leírta.
2012. ápr. 6. 10:57
 6/11 anonim ***** válasza:
Nekem azért nem áll össze a történet, mert ha nincs szellőztetés, akkor voltaképpen mit is kell felfűteni? A már bent levő levegő eleve meleg, tehát nem kell fűteni (nyilvn ilyenkor csak a veszteséghőt kell visszapótolni a fűtéssel).
2012. ápr. 6. 11:37
 7/11 A kérdező kommentje:
Hát nyilván a bent lévő levegő nem lehet "eleve meleg", különben minek is kellene egyáltalán fűteni? :D
2012. ápr. 6. 11:42
 8/11 anonim ***** válasza:

"Hát nyilván a bent lévő levegő nem lehet "eleve meleg", különben minek is kellene egyáltalán fűteni?"

Azért, mert szökik a meleg.

A dolog úgy néz ki, hogy télen van mondjuk 20 °C a szobádban (a levegő is ennyi). Szellőztetéskor beengeded a helyére a 10 °C-os levegőt, amit igen gyorsan fel lehet fűteni a korábbi válaszomban leírtaknak megfelelően. A következő szellőztetésig ez a légtömeg csak kisebb mértékben cserélődik (pl az ajtó résein), tehát mondhatjuk, hogy konstansan 20 °C-os. Ezt a levegőt már nem kell felfűteni, mert fel van fűtve. A két szellőztetés közt eltelt időben a falakon-ablakokon átszökő hőt pótolod a fűtéssel.

2012. ápr. 6. 15:05
 9/11 anonim ***** válasza:
Hmmm, biztos én is szoktam ilyet......,hogy írogatok össze-vissza, ami éppen eszembe jut a kérdéssel kapcsolatban......
2012. ápr. 6. 15:48
 10/11 anonim ***** válasza:

Nade, felvázolom.

1 A ház tök hideg. Nekiállunk fűtünk mint az állat, egyszer csak meleg lesz. Pont 21 fok. 72 perc kellett hozzá.

2. A ház tök hideg. Jóóóóól kiszellőztetünk. Nekiállunk fűtünk mint az állat, egyszer csak meleg lesz. Pont 21 fok. De nini, most csak 48 perc kellett hozzá.

(ha rosszul értelmeztem, kérem helyesbíteni :)

2012. ápr. 6. 15:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!