A faktoriálist visszalehet valahogy vezetni? (lent)
Van egy ilyen függvény (gamma-függvény):
Γ(n) = (n–1)!, vagyis: Γ(n+1) = n!
Neked gondolom arra a függvényre van szükséged, amelyikre érvényes:
f(n!) = n
Ez a faktoriális inverze lenne.
Szia! Nem tudom aktuális még a kérdés. Kár hogy nem előbb láttam meg a kérdést.
Gamma függvény:
Γ(n) = (n–1)!
A faktoriális függvény kiterjesztése komplex számok halmazára a negatív egész számokat kivéve
Γ(n) = integrate(t^(x-1)*e^-t, t, 0, inf) azaz [link]
n! = integrate(t^n*e^-t, t, 0, inf)
pl
5! = integrate(t^5*e^-t, t, 0, inf)
t^5*e^-t határozatlan integrálja (-t^5-5*t^4-20*t^3-60*t^2-120*t-120)*%e^(-t)
áttérve határozott integrálva (-t^5-5*t^4-20*t^3-60*t^2-120*t-120)*%e^(-t)[t->inf]-
(-t^5-5*t^4-20*t^3-60*t^2-120*t-120)*%e^(-t)[t=0]=0-(-120) = 120
Ezt fordítva kéne csinálni, vagyis meg kéne oldani ezt az egyenletet: 120 = integrate(t^x*e^-t, t, 0, inf)
Véletlenül 125-öt írtál én meg direkt 125-öt próbáltam kiszámolni vagyis 125 = integrate(t^x*e^-t, t, 0, inf)
Próbálkozással kijött a 5,0239 közelítő érték.
Végül is integrálni kell tudni meg nem árt némi numerikus számítási ismeret.
"Ez a faktoriális inverze lenne."
Előző hozzászóló vagyok,tévedésből kifelejtettem, ... a faktoriális függvény nem invertálható, a bijektív függvények invertálhatók. Egyszerűen megfogalmazva gondoltam egy számot aminek a faktoriálisa 1 melyik számra gondoltam? 0!=1 és 1! is 1. A faktoriális függvényt pontosan a fentebb említett integrálos formula adja meg, mely szerint a faktoriális fgv a negatív számokon is értelmezve van és van olyan negatív szám mely faktoriálisa 1 vagy akár 120 stb.
Ja. Tehát így is felírhattam volna kezdetben:
x!=120
x=?
Kösz a válaszokat:) Ha lesz időm, akkor majd jobban belenézek:D
@rudolf.th köszönöm a pontosítást.
A faktoriális inverzét ArcFactorial-al jelöli. Így definiálja (ArcFactorial(Z))!=Z . Ez nincs ellentmondásban azzal amit írtam hogy nem invertálható.
Leegyszerűsítve úgy vezeti be az invertálást, hogy Z-t nem engedjük hogy 0 vagy negatív legyen, akkor valóban invertálható.
A kérdező által írt példában x!=120 x=? és x>0 ekkor valóban csak 1 megoldás van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!