Mikor a legnagyobb a Hold?
Elméletileg a Hold akkor van a nézőpontodhoz a legközelebb, ha „delel”, bár ez a méretkülönbség nem igazán érzékelhető. A felkelő Hold szerintem csak optikai illúzióból fakadóan látszik nagyobbnak, ha közelebb van a horizonthoz, mert máshoz viszonyítod a méretét, esetleg közrejátszhat a szín és fényerő változás is. (A kelő, nyugvó Hold vörösesebbnek és kevésbé fényesnek látszik a légkör fényelnyelő és szóró hatása miatt.)
Viszont a Hold mivel elliptikus pályán kering, ezért hol közelebb, hol távolabb van a Földtől, ami már inkább érzékelhető látszólagos méretváltozást jelent.
Elsővel egyetértek. Annyit tennék hozzá, hogy a delelés és holdkelte közötti távolságkülönbség kb. 6000 km, a Hold pályájából adódó pedig kb. 42000 km, bár ez utóbbi kb. két hetes periódusú, míg a másik egy (fél) napos.
A két földközeli pont között eltelt idő az anomalisztikus hónap (27 nap, 13 óra, 18 perc, 33.1 mp). Legutóbb március 10-én volt, legközelebb április 7-én lesz.
Itt megtalálod, miért látszik nagyobbnak a horizonton, mint magasabban:
"Ezek az elméletek próbálnak megoldást találni arra a kérdésre, hogy miért látjuk nagyobbnak a Holdat a különböző állásokban, ha a mérete mindig ugyanakkora. Ezt könnyedén bebizonyíthatjuk azzal, ha a Holdról ugyanazon kameraállásból készítünk képeket miközben egyre távolodik a horizonttól és a ezeket összehasonlítva láthatjuk, hogy nincs változás a méretében. Azt is biztosan tudjuk, hogy a méretváltozást nem valamilyen fizikai vagy légköri jelenség okozza. Az elméletek közül szinte mindegyik ellen és mellett is kiállnak tudósok, illetve egyesek szerint több teória kombinálásával magyarázható meg az illúzió."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!